Descoperire unica in Guatemala: mormantul primului rege mayas, vechi de peste 2.000 de ani
Mormantul regelui care a pus bazele civilizatiei maiase in anul 700 i.Hr. a fost descoperit de catre arheologi in Guatemala. FOTO in articol.
Arheologii au descoperit mormantul unui rege despre care se crede ca a pus bazele civilizatiei mayase, acum mai bine de 2.000 de ani, informeaza Daily Mail.
Cercetatorii spun ca monumentul funerar apartine lui K’utz Chman, un preot ce a domnit in jurul anului 700 i. Hr. in Retalhuleu, regiune din sud-vestul Guatemalei.
Locul este plin de bijuterii de jad si alte artefacte, reprezentand cele mai vechi ramasite ale unui mormant descoperite vreodata.
“Era seful cel mare”, spune arheologul Miguel Orrego. “Conducatorul care a facut trecerea de la civilizatia olmeca la cea mayasa.”
Istoricii sunt de parere ca acesta a fost primul lider care a introdus elementele definitorii din cultura mayasa, cum ar fi construirea piramidelor in locul structurilor cubice si gravarea portretelor familiilor regale. Nu s-a descoperit insa nici o ramasita umana la fata locului.
In interiorul mormantului, echipa a descoperit bijuterii din jad, printre care un colier al carui pandantiv era sculptat sub forma de cap de vultur, un simbol al puterii si al statutului financiar, care era oferit doar celor mai respectati dintre batrani.
Locul a fost descoperit in iunie, dar cercetorii au trebuit sa astepte rezultatele datarii cu carbon, pentru a fi confirma ca apartine lui K’utz Chman.
“Bogatia artefactelor arata ca este vorba de un important lider religios”, spune arheologul Christa Schieber. “Este foarte posibil sa fie vorba de persoana care a facut tranzitia catre inceputurile civilizatiei maiase.”