Descoperire astronomica extrem de importanta. A fost gasita o planeta asemanatoare cu Terra, care ar putea fi locuibila

Ultima actualizare: 21-04-2014 08:35
Planeta Kepler-186f

VIDEO. Astronomii au descoperit o planeta care are aproape aceeasi marime cu cea pe care locuim noi si care ar putea fi ... locuibila.

Sursa foto: NASA

Conform CNN, aceasta planeta se afla la 490 de ani lumina departare de noi. "Cu siguranta, aceasta este planeta cea mai apropiata ca marime de a Terrei, descoperita intr-un habitat locuibil, care graviteaza in jurul unei stele. Iar acesta este scopul principal al telescopului spatial Kepler." a declarat Elisa Quintana, cercetator in cadrul SETI (Centrul de Cautari a Inteligentei Extraterestre, n.red).

"Aceasta descoperire nu numai ca dovedeste faptul ca exista lumi care ar putea fi similare cu a noastra, insa va oferi o motivatie puternica pentru viitoarele noastre cautari in ceea ce priveste exoplanetele care ar putea avea un mediu terestru locuibil" - a anuntat institutul SETI intr-un comunicat.

Marimea acestei noi planete este estimata a fi cu 10% mai mare decat Terra.

"Ceea ce face deosebit de interesanta aceasta descoperire este faptul ca noua planeta, denumita Kepler-186f, este de marimea Terrei, pe orbita unei stele denumita «pitica rosie», mai mica si mai putin fierbinte decat Soarele, in zona temperata din jurul acesteia, unde apa poate exista in stare lichida", a mai spus Elisa Quintana. Aceste stele sunt cele mai frecvente in Calea Lactee, reprezentand aproximativ 70% din totalul stelelor din galaxia noastra.

Din cele aproape 1.800 de exoplanete detectate din 1994, doar 20 se afla in zone locuibile din jurul stelelor lor. Insa acele planete sunt considerabil mai mari decat Terra si, din acest motiv, este dificil de determinat daca sunt gazoase sau telurice.

Potrivit modelelor teoretice despre formarea planetara, planetele cu raze mai mici decat valoarea obtinuta prin inmultirea razei Terrei cu 1,5 au putine sanse sa acumuleze o atmosfera densa precum aceea a planetelor gazoase uriase din Sistemul Solar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO