Descoperire alarmanta a cercetatorilor. Celulele pulmonare ale unui fumator sufera si 150 de mutatii pe an
Cercetatorii englezi si americani au descoperit ca fumatul provoaca mutatii ale AND-ului.
Celulele pulmonare ale unui fumator, care fumeaza 20 de tigari pe zi, sufera 150 de mutatii pe an. Schimbarile sunt permanente si persista, chiar daca acel fumator renunta la acest viciu, conform BBC
BBC News - Smoking 'causes hundreds of DNA changes' https://t.co/pBFtP5qhgn Doubt it. No one listens until it's too late.
— elaine anne lewis (@1name53) November 3, 2016
Pamela Pugh, in varsta de 69 de ani, a inceput sa fumeze la 17 ani si s-a lasat in jurul varstei de 50 de ani. Ea fost diagnosticata cu cancer pulmonar in 2013.
Pamela a declarat: “Desi m-am lasat de fumat acum cativa ani, efectele acestui viciu m-au prins din urma. Daca as fi stiut din adolescenta ca tutunul mi-ar fi provocat mutatii, nu m-as fi apucat de fumat niciodata.”
Acest studiu a fost realizat de catre un grup international de cercetatori, din echipa facand parte oameni de stiinta de la Institutul Wellcome Trust Sanger din Cambridgeshire, Anglia, respectiv Laboratul National Los Alamos din New Mexico, SUA.
Analiza a fost postat in revista Science si a indicat legatura directa dintre numarul de tigari fumate in timpul vietii si numarul de mutatii genetice aparute in ADN.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in medie, un om care fumeaza un pachet de tigari pe zi sufera: 150 de mutatii pe an ale celulelor pulmonare, 97 de mutatii ale larginelui, 23 de mutatii ale cavitatii bucale, 18 mutatii in vezica urinara si 6 mutatii ale ficatului.
Profesorul Sir Mike Stratton a declarat: “Cu cat sunt mai multe mutatii, cu atat este sansa mai mare ca ele sa apara in genele importante pe care noi le numim gene cangerigene, care transforma o celula sanatoasa intr-una cu cancerigena”
Oamenii de stiinta au declarat ca in tesutul pulmonar, care este expus direct fumului de tigara, au gasit amprentele lasate de substantele chimice aflate in tutun, printre care cel putin 60 sunt cancerigene.
Totusi, ei nu au gasit acelasi model in tesutul din vezica urinara, care nu a fost expusa direct fumului de tigara.
In Marea Britanie se inregistreaza 35.000 de decese anual din cauza fumatului si se estimeaza ca 9 din 10 cazuri ar putea fi prevenite.
Sursa: BBC
Etichete: studiu, deces, tigari, ADN, fumat, cercetatori, organe, mutatii, viciu,
Dată publicare:
03-11-2016 22:56