Cum poate fi folosită tehnologia vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna pentru eradicarea altor boli

×
Codul embed a fost copiat

Tehnologia care stă la baza vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea unor vaccinuri și pentru alte boli autoimune. Mai multe companii farmaceutice testează tratamente pentru cancer, HIV sau infecțiile cu citomegalovirus.

De asemenea, tehnologia ARN Mesager ar putea ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri antigripale în doar o lună, faţă de şase câte sunt necesare în acest moment.

Două dintre cele mai eficiente vaccinuri anti-COVID, Pfizer și Moderna, folosesc tehnologia care are la bază molecula de material genetic botezată ARN Mesager. În mod obișnuit, ea învață corpul să producă diverse proteine. În cazul vaccinurilor, corpul primește instrucțiuni să reproducă proteina Spike a virusului, pentru că sistemul imunitar să producă anticorpi. Cu alte cuvinte, ARN Mesager transformă corpul uman într-o adevărată fabrică de vaccinuri.

Medicul Drew Weissman a început să investigheze potențialul manipulării ARN Mesager la jumătatea anilor 2000.

Drew Weisman, medic: „Pe vremea aceea ne gândeam să-l folosim pentru vaccinuri, pentru proteine terapeutice.”

Citește și
vaccinare
CNCAV a aprobat vaccinarea tip ARNm COVID-19 a persoanelor dializate și nedeplasabile
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Acum, Moderna testează această tehnologie pentru a găsi un vaccin pentru citomegalovirus, principala cauză infecțioasă a defectelor apărute la naștere, în Statele Unite.

Compania Curevac încearcă să găsească un nou vaccin pentru rabie.
Și toate companiile farmaceutice caută un vaccin pentru gripă. Noua tehnologie ar scurta durată de producție a unui vaccin pentru gripă sezonieră de la șase luni la o lună.

Potrivit celor doi medici care au pus bazele tehnologiei ARN Mesager, soții Ugur Sahin și Ozlem Tureci, potențialul este mult mai vast.

Ozlem Tureci: „Este o tehnologie foarte versatilă, putem să o folosim pentru a combina antigeni multipli pentru cancer, de exemplu.”

În cazul cancerului, însă, celulele nu sintetizează proteine, ci caută markerii unui tip de cancer și, cu ajutorul instrucțiunilor primite prin ARN Mesager, învață sistemul imunitar să lupte contra bolii.

Cercetările sunt încă în fază incipientă, dar procedura e una foarte rapidă, așa cum s-a văzut în cazul vaccinului Pfizer/Biontech. Compania se bazează pe ăsta pentru a pregăti vaccinuri noi în cazul unor tulpini agresive ale coronavirusului.

Mike McDermott, Pfizer: „Țelul nostru e să dezvoltăm o nouă variantă (a serului) în trei luni, să o producem și să o oferim pacienților.”

Va mai dura, însă, o vreme până când vom avea vaccinuri noi pentru bolile autoimune.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cercetătorii, optimiști în privința unui vaccin care tratează bolile terminale, datorită noii tehnologii ARNm
Cercetătorii, optimiști în privința unui vaccin care tratează bolile terminale, datorită noii tehnologii ARNm

Oamenii de știință experimentează tehnologia vaccinului anti-COVID-19 ca o modalitate de a trata bolile terminale precum cancerul și HIV.

CNCAV a aprobat vaccinarea tip ARNm COVID-19 a persoanelor dializate și nedeplasabile
CNCAV a aprobat vaccinarea tip ARNm COVID-19 a persoanelor dializate și nedeplasabile

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a aprobat, joi, cerintele referitoare la vaccinarea tip ARNm COVID-l9 a persoanelor dializate și a persoanelor nedeplasabile.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.