Cum arată „monstrul cu spaghete zburătoare”, creatura carnivoră din adâncuri cu sute de brațe. Rar vezi așa ceva
Un „monstru cu spaghete zburătoare” a fost surprins în timp ce își agita numeroasele brațe la aproape 665 de metri adâncime, în apropierea unui munte subacvatic din largul coastei chiliene.
Oamenii de știință au surprins imaginile cu ajutorul unui vehicul operat de la distanță (ROV) ghidat de pe nava de cercetare Falkor în apropierea unui munte submarin neexplorat până acum de pe creasta Nazca, un lanț muntos subacvatic din sud-estul Oceanului Pacific, scrie livescience.com.
„Monstrul cu spaghete zburătoare” (Bathyphysa conifera) a fost filmat de aproape. Astfel, oamenii de știință i-au văzut brațele cu vârfuri roz în toată splendoarea.
„Munții submarini din sud-estul Pacificului găzduiesc o diversitate biologică remarcabilă”, a declarat Alex David Rogers, biolog marin și director științific la Ocean Census, un program global care vizează accelerarea descoperirii speciilor marine și care a participat la această descoperire.
Cercetătorii au observat „monstru de spaghete zburătoare” la aproximativ 1.450 de kilometri de coasta statului Chile, în apropierea unui munte submarin puțin cunoscut, care se înalță la 3.109 m deasupra fundului mării.
„Monștrii cu spaghete zburătoare” sunt organisme coloniale formate din mii de „zooizi” pluricelulare care îndeplinesc anumite funcții, cum ar fi reproducerea sau digestia.
„Monștrii cu spaghete zburătoare” sunt carnivori și trăiesc de obicei la adâncimi cuprinse între 1.000 și 3.000 metri. Potrivit cercetătorilor, ei pot ajunge la o lungime de câțiva metri.
Expediția care a surprins noile imagini, condusă de Schmidt Ocean Institute, este a treia de acest fel care explorează lanțuri muntoase în largul coastei chiliene în acest an. Expedițiile anterioare, care au avut loc în ianuarie și în februarie, s-au încheiat cu descoperirea a peste 100 de specii noi și un munte submarin uriaș de-a lungul crestei Nazca și a crestei Salas y Gómez învecinate.
Cele trei expediții au crescut numărul de specii cunoscute în partea de sud-est a Oceanului Pacific de la 1.019 în 2023 la peste 1.300 în prezent.
Cercetarea „ne va îmbunătăți semnificativ înțelegerea distribuției unor forme de viață remarcabile pe acești munți subacvatici, inclusiv câteva care nu au fost niciodată cartografiate sau văzute de ochii omului”, a declarat Rogers.
În timpul recentei scufundări, cercetătorii au surprins, de asemenea, primele imagini cu o caracatiță Promachoteuthis vie - o caracatiță mică, cu mușchi slabi, pe care oamenii de știință o descriseseră până atunci folosind doar specimene moarte - și imagini video cu o caracatiță Casper, o creatură atât de nouă încât nu are încă un nume științific.