Criza climatică face ca zilele să fie mai lungi. Ce efecte negative vor fi înregistrate pe Pământ
Topirea gheții încetinește rotația planetei și ar putea perturba traficul pe internet, tranzacțiile financiare și navigarea GPS. Între timp, Pământul devine mai „gras”.
Criza climatică face ca durata fiecărei zile să devină mai lungă, arată o analiză, pe măsură ce topirea în masă a gheții polare remodelează planeta.
Fenomenul este o demonstrație izbitoare a modului în care acțiunile umanității transformă Pământul, au declarat oamenii de știință, rivalizând cu procesele naturale care există de miliarde de ani.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Modificarea duratei zilei este de ordinul milisecundelor, dar este suficientă pentru a perturba traficul pe internet, tranzacțiile financiare și navigația GPS, toate acestea bazându-se pe măsurarea exactă a timpului, informează The Guardian.
Cauza creșterii duratei zilei
Durata zilei pe Pământ a crescut constant de-a lungul timpului geologic din cauza rezistenței gravitaționale a lunii asupra oceanelor și a uscatului planetei. Cu toate acestea, topirea calotei glaciare a Groenlandei și Antarcticii ca urmare a încălzirii globale provocate de om a redistribuit apa stocată la latitudini înalte în oceanele lumii, ceea ce a dus la o cantitate mai mare de apă în mările din apropierea ecuatorului. Acest lucru face Pământul mai oblic - sau mai "gras" - încetinind rotația planetei și prelungind și mai mult durata zilei.
Impactul planetar al omenirii a fost, de asemenea, demonstrat recent prin cercetări care au arătat că redistribuirea apei a cauzat deplasarea axei de rotație a Pământului - polii de nord și de sud. Alte cercetări au arătat că emisiile de carbon generate de oameni micșorează stratosfera.
Cronometrarea timpului uman se bazează pe ceasuri atomice, care sunt extrem de precise. Cu toate acestea, timpul exact al unei zile - o rotație a Pământului - variază din cauza mareelor lunare, a impactului climatic și a unor alți factori, cum ar fi revenirea lentă a scoarței terestre după retragerea straturilor de gheață formate în ultima epocă glaciară.
Sursa: The Guardian
Etichete: criza climatica, pamant, clima, timp, myimpact,
Dată publicare:
16-07-2024 08:43