Cercetatorii, pe urmele unei particule misterioase care ar putea fi cheia spre secretele Universului
Cel mai mare telescop din lume ne-ar putea ajuta sa aflam mai multe despre cum s-a format universul.
Savantii folosesc cel mai mare telescop din lume, construit la Polul Sud, pentru a descoperi particulele numite neutrini. Telescopul se numeste IceCube si a fost construit in zece ani la o adancime de aproximativ 2500 de metri sub pamant.
IceCube este de aproape 3 ori mai inalt decat Burj Khalifa din Dubai, cea mai inalta cladire din lume. Telescopul a fost construit special pentru a observa neutrinii. Particulele de neutrini sunt emise de stele explodate si se misca cu aproximativ 300.000 de kilometri pe secunda, aproape de viteza luminii.
Telescopul este in centrul atentiei de la descoperirea particulei Higgs boson, supranumita "particula lui Dumnezeu". IceCube este un detector de particule de lumina si a fost construit in gheata prin forajul cu apa calda. Cand neutrinii interactioneaza cu gheata, ei produc particule ce creeaza lumina si sunt detectabile.
Gheata actioneaza ca o plasa ce izoleaza neutrinii si ii face usor de detectat. De asemenea, gheata actioneaza ca un sistem de protectie impotriva radiatiilor.
"Daca o supernova ar exploda in galaxie, am putea detecta mii de neutrini cu IceCube. Nu vom putea sa-i vedem pe fiecare in parte, insa detectorul se va aprinde ca la un spectacol de artificii", spun cercetatorii.
Savantii incearca sa descopere traseul parcurs de neutrini in speranta ca vor gasi punctul de origine al acestora, astfel, spera ei, pot intelege ce se intampla in spatiu, mai ales in zonele nevazute ale Universului, unde exista materia intunecata.
Pana acum, neutrinii detectati s-au format in atmosfera pamantului, insa cu ajutorul telescopului, savantii spera sa-i detecteze si pe cei din spatiu.
Ce sunt neutrinii si de ce ii cautam?
Se stie foarte putin despre netruni, insa se crede despre ei ca pot avea informatii despre originea gaurilor negre. Fizicienii cred ca neutrinii au aparut cand au avut loc evenimente cosmice violente, precum ciocnirea galaxiilor sau aparitia gaurilor negre.
Neutronii pot calatori miliarde de ani lumina prin spatiu fara a fi absorbiti sau deviati de campuri magnetice sau de atomi.