Anul viitor vom fi martorii unui fenomen cosmic unic. "Va fi o coliziune de proportii colosale"
Astronomii germani anunta ca anul viitor vom fi martorii unui fenomen cosmic deosebit, care ne va ajuta sa intelegem mai bine misterele Universului.
Stefan Gillessen, astrofizician la Institutul de Fizica Extraterestra Max Planck din Munchen, spune ca in 2013 vom putea observa, cu ajutorul aparatelor performante, una din cele mai mari coliziuni cosmice de pana acum.
Un nor de gaz cosmic va fi “inghitit” de uriasa gaura neagra care se afla in centrul galaxiei noastre.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iata ce se va intampla: norul de gaz se va apropia de gaura neagra numita Sagittarius A, la o distanta de aproape 40 de milioane de kilometri, suficient de aproape ca fortele gravitationale extreme sa-l distruga si sa-l “consume”.
Gillessen, care a studiat gaura neagra Sagittarius A timp de 20 de ani spune ca, pe masura ce se va apropia de ea, viteza norului de gaz va creste tot mai mult. In ultimii 7 ani aceasta s-a dublat, sustine el.
Deja se poate observa ca norul urias incepe sa se dezintegreze, din cauza apropierii de gaura neagra care are o masa de 4 milioane de ori mai mare ca a Soarelui nostru.
Pe masura ce va continua deplasarea, astronomii vor putea vedea in detaliu un fenomen despre care se vorbea pana acum doar in filmele SF – “spaghettificarea” obiectelor care intra intr-o gaura neagra.
Disparitia norului de gaz in urma acestei coliziuni nu va avea loc brusc, ci pe parcursul a cativa ani. Norul s-a format in urma vanturilor stelare din centrul galaxiei, care au determinat unele stele sa piarda o parte din masa lor.
“Urmatorii doi ani ne vor oferi informatii importante despre cum se comporta materia in apropierea acestor uriase obiecte cosmice”, a declarat Reinhard Genzel, de la Institutul Max Planck, citat de Daily Mail.