Cercetatorii japonezi: Super-Pamantul de 6 ori mai mare ca Terra are o atmosfera bogata in apa

Ultima actualizare: 06-10-2013 06:40
planeta

Astronomii japonezi au descoperit o planeta "neobisnuita" in apropierea Pamantului, cu o atmosfera bogata in apa si unde temperatura atinge 280 de grade Celsius.

Denumita de cercetatori Super-Pamantul Gliese 1214 b, aceasta planeta este de sase ori mai mare decat Terra si  are o atmosfera bogata in apa, dar contine si o forma ciudata de plasma, relateaza Daily Mail.

Gliese este situat la o distanta de 40 de ani-lumina de sistemul nostru solar iar atmosfera sa a fost analizata cu ajutorul unor camere optice cu filtre albastre.

Astronomii au stabilit ca atmosfera acestui Super-Pamant este bogata in apa, insa temperaturile ajung aici pana la 280 de grade Celsius si nu poate fi locuita de oameni.

Cercetatorii de la Obervatorul Astronomic National din Japonia au strans aceste informatii cu ajutorul telescopului Subaru prevazut cu doua camere optice.

Super-Pamantul Gliese 1214 b a fost descoperit in urma cu 2 ani in cadrul proiectului international MEarth de localizare si analizare a noi planete locuibile.

Gliese 1214 b are un diametru de 2,7 ori mai mare decat Pamantul si o greutate de 6,6 ori mai mare decat cea a planetei noastre.

Marimea si compozitia ei o claseaza in categoria intermediara, adica nu este nici chiar ca Terra, dar nici ca planetele uriase gazoase din sistemul nostru solar, Jupiter si Saturn.

"Deoarece temperatura si densitatea sunt atat de ridicate, apa nu se gaseste intr-o stare obisnuita (vapori, lichida sau solida), ci intr-o forma ionica sau de plasma in partea de jos a atmosferei", a spus Norio Narita de la Observatorul Astronomic din Japonia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO