Cercetătorii au descoperit o planetă înghețată, de 3 ori mai mare decât suprafața Pământului


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 15 Noiembrie 2018 17:47
Categorie: Stiri Stiinta
planeta

Astronomii au descoperit o exoplanetă înghețată de trei ori mai mare decât suprafața Pământului, în orbita unei stele care este la numai 6 ani lumină distanță.

Exoplaneta orbitează în jurul stelei lui Barnard, cea mai apropiată stea solitară de Soare. Acest lucru face ca noua descoperire să fie și cea mai apropiată exoplanetă cunoscută de pământeni.

Anterior, o altă exoplanetă a fost descoperită pe orbită în sistemul Proxima Centauri formată din trei stele.

Exoplaneta a fost găsită după 20 de ani de cercetare, inclusiv 771 de măsurători în care au fost folosite 7 instrumente. Analiza care a dus la această descoperire este detaliată într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, scrie CNN.

Astronomii credeau de ani de zile că vor găsi o planetă în jurul stelei din apropiere, dar nu aveau încă confirmare.

"Cea mai mare lovitură a acestei descoperiri este steaua gazdă", scrie Paul Butler, co-autor al studiului și astronom la Institutul Carnegie pentru Știință. "Steaua lui Barnard este ”cea mai mare balenă albă” de vânătoare a planetelor."

Planeta, cunoscută sub numele de steaua lui Barnard, este, probabil, slab luminată de steaua ei și ușor mai rece decât Saturn. Cercetătorii cred că este un deșert înghețat, fără apă lichidă, un mediu ostil, în care temperatura medie a suprafeței este în jur de -134 grade Celsius.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO