Anunţul NASA privind gaura din stratul de ozon. Câţi kilometri pătraţi are acum

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

În războiul dus pentru a proteja planeta există şi lupte câştigate. Un raport ONU arată că stratul de ozon a început să se vindece. Procesul de refacere se derulează, însă, foarte încet.

Gaura apărută deasupra emisferei nordice se va închide în mai puţin de un deceniu, iar cea de deasupra Antarcticii va dispărea abia în 2060.

Asta dacă ţările vor respecta în continuare acordul care cere eliminarea substanţelor dăunătoare pentru stratul de ozon. Cercetătorii au tot atras atenţia asupra rolului crucial jucat de stratul de ozon din stratosfera Pământului.

John Pyle, cercetător Universitatea Cambridge: "Stratul de ozon filtrează radiaţiile ultraviolete. În absenţa lui, razele soarelui pur şi simplu ne-ar arde."

Foto: Gaura din stratul de ozon în 1987

De aici îngrijorarea uriaşă atunci când s-a observat, în anii '70, că stratul format din molecule de oxigen se degradează. Specialiştii au conturat scenarii apocaliptice, pentru ca oamenii să înţeleagă pericolul.

David Fahey, chimist: "Viaţa, aşa cum o ştim, s-ar încheia, mulţi oameni nu ar putea suporta expunerea la radiaţii, plantele ar muri."

În 1987 a fost semnat Protocolul de la Montreal, care a forţat statele să elimine chimicalele periculoase, folosite în special în producţia frigiderelor şi sprayurilor. La evaluarea de anul acesta, specialiştii afişează, pentru prima dată, un optimism rezervat.

Paul Newman, cercetător-şef la NAŞA Goddard Space Flight Centre: "Deşi vorbim de o gaură uriaşă în stratul de ozon, iar asta este rău, aceasta e mai mică decât ne aşteptam. Iar asta e un semn pozitiv."

Foto: Gaura din stratul de ozon în 2018

La capătul unei analize care a durat patru ani, cercetătorii au constatat că stratul de ozon se reface într-un ritm de 1-3% pe deceniu.

Paul Newman, cercetător-şef la NASA Goddard Space Flight Centre: "Dacă nu am fi făcut nimic, gaura de ozon ar fi avut 28 de milioane de kilometri pătraţi. În loc, are 24 de kilometri pătraţi, iar asta e o veste bună."

Specialiştii au observat, însă, şi o creştere a emisiilor de gaze dăunătoare, în regiuni încă neidentificare exact, din Asia de Est. Aşa că transmit un avertisment.

Paul Newman, cercetător-şef la NASA Goddard Space Flight Centre: "Nu ar trebui să deschidem şampania încă. Mai bine aşteptăm până gaura de ozon se închide complet şi asta nu se va întâmpla înainte de 2060, poate chiar 2070."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO