Cea mai "lenta" picatura din lume a cazut, in sfarsit, in Irlanda
Picatura cu cel mai lent ritm de formare din lume a cazut, in sfarsit, in Irlanda, punand astfel capat unuia dintre cele mai indelungate experimente stiintifice din lume, informeaza site-ul lemonde.fr.
In cadrul acestui studiu, descris pe site-ul revistei Nature, cercetatorii de la Universitatea Trinity din Dublin (Irlanda) au filmat modul in care se formeaza picaturile de smoala - o pasta derivata din petrol, de doua milioane de ori mai vascoasa decat mierea - timp de 69 de ani.
Primul experiment de acest tip a debutat in 1927, afirma revista Nature, la Universitatea Queensland din Australia, cu scopul de a demonstra ca smoala, solida in aparenta, este de fapt un lichid. Insa mult asteptata cadere a picaturii de smoala, care se produce in medie o data la zece ani, nu a putut fi filmata in acea vreme.
Un alt experiment similar, lansat de irlandezi in 1944, a permis obtinerea celebrelor imagini. Asa cum explica site-ul Universitatii Trinity, cercetatorii implicati in acest experiment inedit au remarcat in urma cu cateva saptamani ca o picatura s-a format la capatul tubului folosit in laborator si au decis sa filmeze pentru prima data tristul destin al unei picaturi de smoala.