Ce trebuie să știți după ce v-ați făcut vaccinul împotriva noului coronavirus. Sfaturile specialiștilor
Marea Britanie a început deja campania de vaccinare împotriva coronavirusului, iar SUA sunt la doar câteva zile distanță de injectarea primelor sale doze celor care au cel mai mult nevoie de ele.
„Acesta este un pas mportant pentru lume, deoarece vaccinurile vor fi esențiale în lupta împotriva COVID-19. Progresul în ceea ce privește vaccinurile ne oferă tuturor un impuls și acum putem începe să vedem lumina de la capătul tunelului”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Dar administrarea vaccinului nu înseamnă că puteți relua activitățile zilnice, cel puțin la început, potrivit unui specialist, transmite Sciene Alert.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„Cred că percepția oamenilor este că dacă primesc vaccinul și sunt în siguranță, în cele din urmă putem opri toate aceste măsuri, dar asta nu este de fapt o realitate”, a mai spus acesta.
Realitatea este că va dura ceva timp pentru a afla cât de bine protejează vaccinul și, probabil, mai mult timp pentru a atinge un nivel de imunitate de turmă.
„Un vaccin este primul pas pentru a ne ajuta să revenim la normalitatea pre-COVID. Nu este sfârșitul”, a mai adăugat acesta.
Iată ce puteți și ce nu puteți face după vaccinare, potrivit experților.
Puteți începe să faceți planuri provizorii pentru viitor
Experții susțin că aspecte ale vieții pre-COVID vor începe să se reia în primăvara anului 2021 și să se apropie cu puțin mai mult de vechiul normal până la sfârșitul anului.
Asta înseamnă că planificarea unei scurte escapade din luna mai, de exemplu, s-ar putea concretiza mai ușor, decât aceeași călătorie din luna mai a anului 2020.
Planificarea găzduirii unui eveniment într-un spațiu închis, fără mască, este dificilă.
Viața nu va fi 100% normală până când întreaga lume nu va atinge acest nivel de imunitate a turmei, potrivit expertului în boli infecţioase din Statele Unite, Anthony Fauci.
„Dacă avem boala în altă parte a lumii, nu îmi este clar că putem să ne întoarcem și să facem evenimente sportive mari sau să deschidem barurile, pentru că riscul reinfecției va fi prezent acolo. Deci, atâta timp cât este în lume, nu sunt sigur că vom reveni complet la normal”, a adăugat și Bill Gates.
Trebuie să purtați masca de protecție și să păstrați distanța fizică în continuare
Deocamdată, „pentru binele semenilor voștri, trebuie să purtați în continuare acea mască” și să păstrați distanța fizică, a mai precizat un expert.
Un alt motiv pentru a face acest lucru este că durează de la 10 până la 12 zile după ce ați primit prima doză de vaccin pentru a deveni eficient împotriva coronavirusului. Chiar și atunci, este doar 52% eficient. Vaccinul nu atinge eficiența maximă (în jur de 95%) decât după a doua doză, care este administrată trei, patru săptămâni mai târziu.
În cele din urmă, vaccinurile nu sunt eficiente sută la sută, deci există o mică șansă să vă mai puteți infecta, după ce ați primit ambele doze de vaccin.
Puteți ajuta persoanele care sunt infectate cu SARS-CoV-2
Există un motiv pentru care personalul medical este printre primii la rând când vine vorba de vaccin: aceștia au grijă de pacienții cu COVID și trebuie să se protejeze, pentru a-și face treaba.
Dacă și voi sunteți vaccinați și cineva din familia voastră are boala, sunteți într-o poziție bună să-l ajutați.
Dacă v-ați făcut vaccinul, există o șansă foarte mică să vă infectați, mai ales dacă veți purta în continuare o mască și dacă vă spălați pe mâini frecvent.
Adunările sau întâlnirile rămân activități riscante
În acest moment, întâlnirile cu străini rămân o activitate riscantă, chiar dacă sunteți vaccinat, mai ales pentru că ați putea transmite, fără să știți, virusul altor persoane care nu sunt vaccinate.
Dar astfel de evenimente vor deveni mai puțin riscante când vom afla dacă vaccinul protejează împotriva transmiterii (lucru pe care cercetătorii îl studiază acum).
„Începând cu ianuarie, vom ști mult mai multe. Fiecare zi este o nouă experiență de învățare. Suntem aproape acolo, dar nu suntem peste linia de sosire”, a mai adăugat specialistul.
Între timp, adunările din interior, fără măsuri de protecție, rămân riscante, deoarece este posibil ca virusul să se poată transmite prin aerosoli, care pot pluti și rămâne în spații slab ventilate.
Puteți începe să simțiți un sentiment de ușurare
În cele din urmă, utilizarea măștilor va dispărea probabil, deși cercetătorii susțin că pandemia a făcut ca purtarea acestor măști să fie un obicei, ceea ce ar putea proteja oamenii de alte boli virale în viitor.