Ce sunt misterioșii ”păianjeni” negri care au fost fotografiați pe Marte. Noi imagini ale Agenției Spațiale Europene
În fiecare primăvară, "păianjeni" negri și înfricoșători apar pe Marte în timp ce gheața de dioxid de carbon îngropată eliberează gheizere de gaz prăfuit.
Noile imagini ale Agenției Spațiale Europene (ASE) arată că fenomenul a început în ciudata formațiune cunoscută sub numele de Inca City - notează Live Science.
Arahnofobii nu trebuie să se teamă: o nouă imagine a Agenției Spațiale Europene (ESA) cu "păianjeni" marțieni arată, de fapt, erupții sezoniere de dioxid de carbon pe Planeta Roșie.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Formațiunile întunecate și zvelte au fost observate într-o formațiune cunoscută sub numele de Inca City, în regiunea polară sudică a planetei Marte. Imaginile realizate de către orbitatorul Mars Express și ExoMars Trace Gas Orbiter ale ASE arată grupuri întunecate de puncte care par să aibă picioare mici, nu foarte diferite de puii de păianjen care se înghesuie împreună.
Formațiunile sunt, de fapt, canale de gaz care măsoară între 45 de metri și 1 kilometru (0,03 și 0,6 mile). Ele își au originea atunci când vremea începe să se încălzească în emisfera sudică în timpul primăverii marțiene, topind straturile de gheață de dioxid de carbon. Căldura face ca cele mai joase straturi de gheață să se transforme în gaz.
Pe măsură ce gazul se extinde și se ridică, explodează din straturile de gheață suprapuse, antrenând cu el praful întunecat de pe suprafața solidă. Acest praf iese din gheață înainte de a se revărsa pe stratul superior, creând modelul crăpat și păianjenos văzut aici. În unele locuri, gheizerele au izbucnit prin gheață cu o grosime de până la 1 m, potrivit ASE.
Orașul Inca este cunoscut și sub numele de Angustus Labyrinthus. Este numit astfel datorită liniilor sale lineare, asemănătoare unor ruine, despre care s-a crezut cândva că sunt dune de nisip pietrificate sau poate rămășițe ale unor ghețari marțieni antici, care ar fi putut lăsa în urmă ziduri înalte de sedimente în timp ce se retrăgeau.
Cu toate acestea, în 2002, Mars Orbiter a dezvăluit că Inca City face parte dintr-o entitate circulară cu o lățime de aproximativ 86 km (53 mile).
Această trăsătură ar putea fi un crater de impact mai vechi - sugerând că crestele geometrice ar putea fi intruziuni de magmă care s-au ridicat prin crusta crăpată și încălzită a lui Marte după ce a fost lovită de o rocă spațială renegată.
Craterul s-ar fi umplut apoi cu sedimente, care între timp s-au erodat, dezvăluind parțial formațiunile magmatice care amintesc de ruinele antice.