Un vulcan de mărimea Everestului care se ascunde la vedere pe Marte? Noile cercetări fac valuri în comunitatea științifică
Este posibil ca oamenii de știință să fi identificat un vulcan masiv, cu o formă ciudată, mai înalt decât Muntele Everest, pe suprafața lui Marte – și s-a ascuns la vedere timp de zeci de ani, potrivit unor noi cercetări, scrie CNN.
Posibila identificare a unui vulcan marțian necunoscut anterior a făcut furori în comunitatea științelor planetare, de când președintele Institutului Marte, dr. Pascal Lee, autorul principal al unui rezumat despre formare, a prezentat concluziile pe 13 martie la cea de-a 55-a Conferință a științei lunare și planetare în The Woodlands, Texas.
Cercetarea a stârnit entuziasm – și a atras unii sceptici.
Alegeri 2024
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
Lee a spus că el și Sourabh Shubham, un student la doctorat în geologie la Universitatea din Maryland, College Park, au identificat un vulcan în regiunea Noctis Labyrinthus de pe Marte - o zonă noduroasă de teren lângă ecuator, cu o rețea de canioane. Vulcanul din „Labirintul nopții” ar fi putut ocoli oamenii de știință, în ciuda anilor de observare prin satelit, deoarece nu se ridică deasupra peisajului din jur, a spus Lee.
„Este, de asemenea, profund erodat, mâncat și prăbușit de eroziune, până în punctul în care, dacă nu cauți cu adevărat un vulcan, ar fi foarte greu să-l observi foarte repede”, a spus el pentru CNN.
Dacă echipa are dreptate, revelația ar putea avea implicații largi pentru înțelegerea de către oamenii de știință a geologiei marțiane. Și, a spus Lee, el speră că descoperirea ar putea ajuta la atragerea viitoarelor misiuni de explorare în zonă pentru a căuta gheață de apă sau chiar semne de viață .