Cât de sigur este vaccinul anti-Covid al Pfizer și ce efecte secundare poate provoca

Ultima actualizare: 12-11-2020 09:16
Vaccin
Getty

Pfizer a anunțat la începutul săptămânii că vaccinul său împotriva Covid-19 are o eficienţă de peste 90%, însă experții avertizează că încă au rămas o mulțime de necunoscute, scrie The Guardian.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că vaccinul experimental dezvoltat de grupul american Pfizer este "unul foarte promiţător", într-o perioadă în care sunt aşteptate şi alte tratamente propuse de mai mulţi producători din industria farmaceutică, informează Reuters.

Însă vaccinul Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus, aduce cu sine o serie de provocări speciale, întrucât el trebuie să fie depozitat la temperaturi de cel puţin minus 70 de grade Celsius - valori echivalente celor înregistrate în iernile din Antarctica.

Necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia şi Africa unde clima este caldă, distanţele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte.

Grupul american Pfizer a anunţat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 90% şi a publicat datele preliminare obţinute în urma studiului său clinic de fază 3. Datele referitoare la siguranţa vaccinului, dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni.

Cât de sigur este vaccinul?

 

Pfizer și BioNTech au transmis că până acum nu au apărut „probleme serioase de siguranță”, dar vor continua să colecteze date.

Există însp unele efecte secundare - cum ar dureri de braț sau febră - care sunt destul de frecvente și în cazul altor vaccinuri, a explicat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia.

Având în vedere că acesta este un nou tip de vaccin - unul care folosește tehnologia numită ARNm care nu a fost până acum aprobată pentru utilizare la oameni - nu este imposibil ca cineva să fie alergic la o componentă a acestuia, a mai spus el.

Vaccinul poate preveni o formă severă a bolii?

 

Studiul este conceput pentru a detecta dacă vaccinul poate preveni formele severe de Covid-19, a transmis Pfizer, dar datele nu au fost încă făcute publice.

„Ceea ce putem spune este că vaccinul a oprit infecția simptomatică, dar există incertitudine cu privire la infecția asimptomatică. Dar sperăm că vom afla asta pe măsură ce vom avansa”, a precizat Hunter.

În mod logic, dacă nu te infectezi, atunci nu poți avea o boală severă, a spus și dr. Alexander Edwards, profesor la Universitatea din Reading.

Vaccinul previne transmiterea virusului?

 

Încă nu este clar dacă vaccinul protejează împotriva infecției cu coronavirus sau doar previne simptomele de Covid-19 în urma infectării.

„Dacă oprește infecția, prin definiție, ar trebui să oprească transmiterea de la o persoană la alta. Dacă te infectezi, pentru că ai fost imunizat, nu mă vei infecta oricum. Dar, dacă aveți o infecție asimptomatică, există încă potențialul de risc, mă puteți infecta, deși aproape sigur va fi mult mai mic decât dacă sunteți bolnav”, a mai declarat Hunter.

Vaccinul funcționează la persoanele în vârstă și copii?

 

Copiii cu vârsta peste 12 ani și adulții cu vârsta de până la 85 de ani sunt incluși în studiu, dar datele defalcate pe categorii de vârstă nu au fost încă publicate, a menționat profesorul Beate Kampmann, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Majoritatea vaccinurilor nu funcționează la fel de bine la persoanele în vârstă, la fel ca în cazul persoanelor mai tinere. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece persoanele în vârstă nu au întotdeauna un răspuns imun eficient la o infecție naturală, a remarcat Hunter.

De ce nu funcționează pentru 10% dintre persoane?

 

Este greu de spus de ce vaccinul nu a funcționat la acești pacienți, fără să știm cine sunt, a spus dr. Stephen Griffin de la Universitatea din Leeds.

„Vaccinul va actiona diferit de la o persoană la alta. Deci, obțineți adesea rate diferite de răspuns - s-ar putea să fie toți mai în vârstă, sau să depindă de rasă, sau s-ar putea să funcționeze doar de nouă ori din 10", a spus Griffin.

Până nu vom avea datele complete ale studiului clinic, este greu de explicat de ce unele persoane nu dobândesc imunitate în urma vaccinării, a mai explicat medicul.

Cât durează imunitatea la Covid-19?

 

Rata de eficiență de 90% a fost calculată la șapte zile după ce voluntarii au primit a doua doză de vaccin, dar este posibil ca aceste rezultate să se schimbe pe măsură ce datele sunt colectate pe termen lung.

În general, pentru a stabili cât durează imunitatea, vor fi necesare studii ulterioare pentru a detecta nivelurile ambelor tipuri de răspunsuri imune - anticorpi și celule T - precum și orice risc de expunere repetată, a spus Kampmann.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO