Ce au gasit arheologii intr-o mumie egipteana. "Este prima data cand avem dovada"

Ultima actualizare: 28-09-2013 06:56
mumie egipteana catel

O echipa de arheologi francezi, care a analizat cadavrul mumificat al unui caine din perioada romana a Egiptului antic, a descoperit ceva la care nu s-ar fi asteptat.

Catelul, botezat de arheologi Fido, avea paraziti, care i-au provocat probabil o infectie care a dus la moartea animalului.

Acesti paraziti, care se aflau in urechea dreapta a mumiei, au fost foarte bine conservati, scrie Fox News. Este vorba de o capusa si de larva unei muste.

Catelul mumificat, care dateaza din perioada romana a Egiptului, a fost gasit de arheologi in zona El Deir, in anul 2010.

“Desi noi aflasem despre bolile parazitare din scrierile autorilor antici, pana acum acestea nu au fost documentate din punct de vedere arheologic”, spune Jean-Bernard Huchet, de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris.

Mentiuni despre bolile parazitare ale cainilor apar in scrierile lui Homer, Aristotel si Pliniu cel Batran.

Mumia catelului a fost gasita alaturi de alte 400 de cadavre mumificate de caini. Multe dintre acestea au fost insa distruse de hotii de morminte.

In Egiptul antic, mai multe animale, printre care pisici, caini sau pasari ibis erau mumificate, ele fiind asimilate cu diferite zeitati.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO