Misterul "fetitei Llullaillaco", transformata in mumie. Copilul, drogat si imbatat inainte de moarte

Ultima actualizare: 02-08-2013 00:12
Fetita Llullaillaco

VIDEO. "Fetita Llullaillaco" este mumia celebra a unei fete incase de 15 ani, care a fost sacrificata impreuna cu alti 2 copii - un baiat de 7 ani si o fata de 6 ani, a carei mumie a fost lovita de fulger.

FOTO: Muzeul de Arheologie Alta Montana, Salta, Argentina

Acesti copii au fost adusi pe varful muntelui Llullaillco, in nordul Argentinei, la o altitudine de 6706 metri. Llullaillco este de fapt un vulcan, aflat la granita cu Chile. Conform arheologilor si istoricilor citati de site-ul "Children and Youth in History", copiii au fost victime ale unui ritual de sacrificare cunoscut sub numele de "capacocha". Ei au fost alesi pentru frumusetea lor si, posibil, originile nobile. Copiii ar fi trebuit sa se simta onorati de aceasta alegere si, inainte de ritualul mortii, au fost bine hraniti si ingrijiti.

Conform Daily Mail, arheologii au acum insa noi informatii despre caz. Corpul "fetitei Llullaillaco" a fost atat de bine conservat incat cu greu se poate crede ca a murit in urma cu mai bine de peste 500 de ani. Dupa ce i-au analizat firele de par, oamenii de stiinta au constatat ca fata a fost drogata cu frunze de coca si imbatata cu alcool, respectiv bere. Astfel, au fost gasite urme de coca intre dintii sai. Toti copiii aveau aceste urme de droguri si alcool, insa cel mai mult s-a gasit la "fetita Llullaillaco", probabil pentru ca ea a opus cea mai mare rezistenta inainte de sacrificare.

Analizele chimice au fost derulate de cercetatorii de la Universitatea Bradford, iar rezultatele au fost publicate in jurnalul Academiei Nationale de Stiinte din SUA. Cercetatorii mai spun ca acele frunze de coca, dupa ce sunt mestecate si inghitite, elibereaza un suc stimulant, care au ajutat victimele sa reziste la acea diferenta de altitudine. De asemenea, "chicha" este o bautura alcoolica facuta din porumb fermentat, care a ajutat-o sa reziste la frig.

Nu exista dovezi care sa arate ca "fetita Llullaillaco" ar fi fost ucisa. In schimb, se presupune ca ar fi murit din cauza conditiilor meteorologice. Probabil ca preotii au asteptat ca ea sa devina inconstienta, dupa care au depus-o intr-o camera speciala, destinata sacrificarii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO