Ce au descoperit arheologii britanici, in mormantul unei fetite, ingropate acum 1700 de ani
O fata ingropata in Britania, in epoca ocupatiei romane, in urma cu 1700 de ani, a fost gasita intr-un sicriu sigilat. Arheologii au gasit in sicriu un strat gros de argila, ulterior au reusit sa recupereze frgmente osose, care vor fi investigate.
Un istoric a declarat ca sicriul de plumb a costat echivalentul a 200.000 de lire, la valoarea de astazi, ceea ce dovedeste ca tanara provenea dintr-o familie romana instarita.
Daily Mail scrie ca, in sicriu, arheologii au mai descoperit o pereche de bratari de piatra, despre care se crede ca au apartinut tinerei ingropate intr-un sicriu de plumb, in Leicestershire.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Echipa de cercetatori spera sa gaseasca obiecte funerare si ramasitele persoanei depuse in sicriu, insa descoperirea bijuteriilor a fost considerata "neobisnuita". Purtatorul de cuvant al echipei, profesorul Stuart Palmer, a declarat ca ramasitele apartin cel mai probabil unei femei, deoarece asemenea bratari erau de obicei purtate de femei. Dimensiunile bjuteriilor indica faptul ca este vorba de un fata tanara.
Numele tinerei nu a fost descoperit, dar arheologii vor sa-i dea unul, de origine romana, motiv pentru care au alcatuit o lista de nume posibile si au rugat publicul sa aleaga, prin vot online, un nume. Printre numele sugerate sunt Oriens, care inseamna "rasari precum soarele", Loquor, care se traduce prin "Vorbesc", Aperio, care inseamna "a scoate la iveala", Addo, care inseamna "inspira", Accendo, care se traduce ca "Illuminata" si Parvulus, care inseamna "copil".
Bratarile descoperite in sicriu sunt extrem de neobisnuite iar arheologii nu stiu daca era un lucru obisnuit pentru fetele romane sa le poarte, deoarece au fost gasite foarte putine morminte de acest tip.
Profesorul Stuard Palmer a declarat ca, deoarece sicriul sigilat a asigurat un mediu izolat, acesta a deveni o adevarata capsula a timpului, care a conservat mediul din momentul inhumarii. Testele chimice pot scoate la iveala foarte multe informatii, inclusv o cauza a mortii, daca exista o semnatura echimica a acesteia.
Sicriul a fost descoperit de un cautator de vestigii metalice amator, in luna octombrie. Ulterior, a fost curatat de experti de la grupul Archaeology Warwickshire si de la Universitatea din York, care vor analiza dovezile timp de cateva luni.
Procesul de datare confirmat faptul ca tanara a fost inmormantata in urma cu 1900 de ani iar sigiliul sicriului indica faptul ca aceasta provenea dintr-o familie bogata.
Dupa terminarea testelor, sicriul va fi ingropat din nou, daca nu i se descopera nicio importanta istorica.