O descoperire arheologica facuta in judetul Satu Mare starneste interes in Europa si in SUA
Strainii vor sa vina in Romania sa studieze scheletul unui razboinic urias care a trait in anii 1600 inainte de Hristos. Vor analiza si alte 3 morminte din apropiere, despre care se presupune ca au legatura cu stramosii razboinicul, deja botezat Goliat.
Cativa muncitori care lucrau la excavarea unui teren de langa Carei au descoperit mormantul care a atras imediat atentia specialistilor. Razboinicul a fost inmormantat in afara cimitirului existent, in vechea asezare, cu un pumnal pe care il purtau doar cei cu rang inalt. In plus, statura lui impresionanta le-a trezit curiozitatea arheologilor. Imediat l-au botezat Goliat.
"Un mormant de razbonic foarte masiv. Din ultimul raport antropologic reiese ca are 1.81, o inaltime foarte mare pentru preistorie. In perioada preistorica statura omului este foarte mica", a declarat Cristian Virag, arhelog la Muzeul Judetean din Satu Mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pumnalul are si el valoare de tezaur. Specialistii cred ca razboinicul a incalcat cumva regulile, daca nu i-a fost permisa inhumarea alaturi de comunitate. „Se poate observa dupa dantura ca este un individ care a murit de tanar, de fapt media de vasrta in acea vreme era de 35-40 de ani, este foarte rar cand traiesc mai mult” explica arheologul Cristian Virag.
In apropierea mormantului au mai fost descoperite alte trei cripte inalte, de 20 de metri, unde se presupune ca ar fi inhumati stramosi ai razboinicului, insa cu ritualuri fastuoase ale vremii.
O proba din scheletul urias a fost trimisa in Germania pentru analize amanuntite.
Sursa: Pro TV
Etichete: Satu Mare, muzeu, descoperire, ardeal, arheolog,
Dată publicare:
17-04-2013 14:08