Cantitatea de plastic produsa anual, egala cu greutatea omenirii. In 2050, oceanele vor contine mai multe PET-uri decat peste
Un milion de sticle de plastic sunt cumparate in fiecare minut in intreaga lume, iar pana in 2021 numarul va creste cu 20%. Pana in 2050 oceanele vor contine o cantitate mai mare de plastic decat de peste.
Militantii pentru mediul inconjurator avertizeaza ca asistam la o criza la fel de mare precum cea a schimbarilor climatice.
Noile cifre obtinute de theguardian.com dezvaluie intensitatea utilizarii sticlelor de plastic, mai mult de 500 de miliarde urmand sa fie vandute anual pana la sfarsitul deceniului.
Cererea, echivalenta cu aproximativ 20.000 de sticle cumparate in fiecare secunda, este determinata de o dorinta aparent de nestapanit pentru apa imbuteliata si de raspandirea unei culturi occidentale urbanizate in China si in regiunea Asia-Pacific.
Daca ar fi puse cap la cap, sticlele de plastic ar trece de jumatatea distantei pana la soare
Peste 480 de miliarde de sticle de plastic au fost vandute in 2016 in lume, mult peste volumul de 300 de miliarde cate erau vandute cu un deceniu in urma. Daca ar fi puse cap la cap, ar trece de jumatatea distantei pana la soare. Pana in 2021, volumul va creste pana la 583,3 miliarde, potrivit celor mai recente date raportate de Euromonitor International.
Cele mai multe sticle de plastic sunt folosite pentru bauturi carbogazoase si apa si sunt fabricate din Polyethylenterephthala (PET), care este usor de reciclat. Efortul de a colecta si recicla aceste sticle din plastic care polueaza oceanele a esuat in a tine pasul cu avantul luat de consumul de PET-uri.
Mai putin de jumatate din sticlele cumparate in 2016 au fost colectate pentru reciclare si sub 7% din cele colectate au fost transformate in sticle noi. In schimb, majoritatea scticlelor de plastic au sfarsit prin a fi aruncate pe pamant sau plutind pe oceane.
Pana in 2050, oceanele vor contine mai mult plastic decat peste
Intre 5 si 13 milioane de tone de plastic ajunse in oceanele lumii in fiecare an pentru sunt ingerate de pasari marine, pesti si alte organisme, iar pana in 2050 oceanele vor contine o cantitate mai mare de plastic decat de peste, conform unei cercetari realizate de Ellen MacArthur Foundation.
Expertii avertizeaza ca o parte din el a ajuns in lantul producerii mancarii consumate de oameni.
Cercetatorii de la Universitatea Gent din Belgia au calculat recent ca oamenii care consuma mancare provenind din mare ingurgiteaza pana la 11.000 de bucatele minuscule de plastic in fiecare an.
In august 2016, un studiu al Universitatii Plymouth din Marea Britanie a relevat ca a fost descoperit plastic intr-o treime din pestii prinsi in Marea Britanie, inclusiv in cod, macrou si crustacee.
Anul trecut, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a solicitat urgent o cercetare, mentionand ingrijorarea crescanda pentru sanatatea umana si siguranta alimentara data de potentialul cresterii contaminarii produselor din peste cu microparticule din plastic.
Ellen MacArthur, practicanta a yachtingului, a inceput o campanie de promovare a unui circuit economic in care recipientele din plastic sa fie reutilizate, reumplute si reciclate mai degraba decat sa fie folosite o singura data si aruncate.
Ellen MacArthur: “Schimbarea intr-un traseu circular al plasticului este o mare oportunitate de a inchide bucla, a economisi miliarde de dolari si a decuple productia de plastic de la consumul de combustibili fosili.”
Hugo Tahlom, din grupul Surferi Impotriva Canalelor, care lupta pentru conservarea marilor, spune ca portretul este devastator. “Criza poluarii cu plastic rivalizeaza cu amenintarea schimbarilor climatice, deoarece polueaza fiecare sistem natural si un numar tot mai mare de organisme de pe Pamant. Stiinta a aratat ca plasticul nu poate fi folosit in lantul alimentar”, a avertizat acesta.
Organizatia din care acesta face parte a initiat o campanie in favoarea unui sistem de depozitare care sa fie introdus in Marea Britanie, ca o solutie pentru incurajarea refolosirii PET-urilor.
Reciclarea nu tine pasul cu productia
Tagholm a adaugat ca „in timp ce obiceiul de a arunca PET-urile a crescut dramatic in ultimii 20 de ani, sistemul de reutilizare si reciclare nu a reusit sa tina pasul”.
In Marea Britanie, 38,5 milioane de sticle de plastic sunt folosite in fiecare zi, insa doar putin peste jumatate dintre ele sunt reciclate, iar circa 16 milioane sunt aruncate, arse sau ajung in mediul natural, inclusiv in oceane, in fiecare zi.
Hugo Tahlom: “Productia de plastic este asteptat sa se dubleze in urmatorii 20 de ani si sa creasca de patru ori pana in 2050, daca vom continua sa ne comportam asa.”
Ingrijorarea referitoare la cresterea poluarii marine cu plastic este in crestere in intreaga lume. In ultima luna, oamenii de stiinta au descoperit aproape 18 tone de plastic pe una dintre cele mai indepartate insule, un atoll de corali nelocuit aflat in Pacificul de Sud.
Alte studii releva faptul ca plajele arctice sunt foarte poluate cu plastic, in ciuda densitatii mici a populatiei. La inceputul saptamanii, oamenii de stiinta au avertizat ca sticle din plastic si alte ambalaje au poluat una dintre cele mai frumoase plaje si coaste marine britanice, cea ce pune in pericol vietatile marine, inclusiv rechinii.
In 2015, China a consumat 68,4 miliarde de sicle de apa
China este responsabila pentru cresterea cererii de ambalaje din plastic. Consumul de sticle de apa din China se apropie de un sfert din volumul la nivel mondial.
Rosemary Downey, de la Euromonitor, expert in productia de sticle din plastic: "Este o situatie critica pe care trebuie sa o intelegem atunci cand examinam vanzarile globale de sticle din plastic, iar cererea de astfel de ambalaje continua sa creasca in China."
In 2015, China a consumat 68,4 miliarde de sicle de apa, iar in 2016 cifra a crescut la 73,8 miliarde de sticle de apa.
Aceasta majorare a fost determinate de cresterea nivelului de urbanizare. In tara asiatica exista interes pentru viata sanatoasa si creste ingrijorarea referitoare la contaminarea apelor subterane si la calitatea apei de la robinet, toate acestea conducand la cresterea vanzarilor de apa imbuteliata. India si Indonesia asista de asemenea la o crestere puternica a consumului de apa imbuteliata.
Sticlele din plastic au devenit populare in 1940. Majoritatea plasticului produs de atunci continua sa existe. Compusul petrochimic are nevoie de sute de ani pentru a se descompune.
Cantitatea de plastic produsa intr-un an este aproximativ egala cu intreaga greutate a omenirii.
Coca Cola produce peste 100 de miliarde de sticle de plastica in fiecare an sau 3.400 pe secunda, potrivit unei analize publicate de Greenpeace dupa ce compania a refuzat sa anunte cantitatea de plastic utilizata anual. Primii sase producatori de bauturi la nivel mondial folosesc impreuna numai 6,6% PET-uri reciclate, potrivit Greenpeace.
O treime nu si-au propus cresterea volumului de plastic reciclat utilizat si niciunul nu are scopul de a-l utiliza 100% in intreaga productie globala.
Sticlele de bautura ar putea fi fabricate din plastic reciclat 100%, cunoscut sub numele de RPet (PET reciclat) - si agentii de mediu preseaza companii mari de bauturi pentru a creste radical cantitatea de plastic reciclat in sticlele lor.
Dar brandurile se opun ideii de a folosi RPet din motive cosmetice, pentru ca isi doresc produsele lor in plastic stralucitor, transparent, conform lui Steve Morgan, de la Recoup din Marea Britanie.
Sursa: The Guardian
Etichete: ambalaje, plastic, poluare, studii, pet, oceane,
Dată publicare:
06-07-2017 12:06