Stephen Hawking, despre inteligența artificială: ”Dezvoltarea ei poate însemna sfârșitul rasei umane”
“Dezvoltarea inteligentei artificiale ar insemna sfarsitul rasei umane”, atenționa profesorul Stephen Hawking în trecut.
“Dezvoltarea inteligenţei artificiale ar însemna sfârşitul rasei umane”. Cu această atenţionare şi-a început profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, în trecut, pledoaria privind tehnologia folosită chiar de el pentru a comunica.
Avertismentul fizicianului Stephen Hawking, fost profesor la catedra de matematică a Universităţii Cambridge, din Marea Britanie, venea în contextul în care dezvoltatorii Intel au creat un nou sistem prin intermediul căruia Stephen Hawking, care suferea de scleroza amiotrofica laterală, ar putea comunica mult mai uşor, informează BBC.
La acest proiect au lucrat şi experţi din cadrul companiei britanice Swiftkey, care au contribuit semnificativ la realizarea unei aplicaţii care înţelege modul de gândire al profesorului şi alege cuvintele pe care acesta, potrivit silogismului creat, le-ar putea folosi în continuarea conversaţiei.
Stephen Hawking susținea că modul în care a evoluat de-a lungul anilor inteligența artificială s-a dovedit a fi extrem de folositor. Cu toate acestea, el era îngrozit de consecinţele pe care le-ar putea avea o maşinărie care să depăşească din punct de vedere al gândirii omul.
“S-ar putea închide automat, la fel cum s-ar putea reinventa de unul singur. Oamenii, care sunt limitaţi din punct de vedere biologic, nu i-ar putea ţine ritmul”, explica profesorul.
Alţii, în schimb, au ținut să îl contrazică.
“Cred că vom deţine în continuare controlul tehnologiei pentru o perioadă bună de timp, dar există posibilitatea că tocmai această invenţie să rezolve unele probleme ale omenirii”, a replicat Rollo Carpenter, creatorul Cleverbot, cea mai avansată formă a inteligenţei artificiale.
Cleverbot are capacitatea de a “învăţa” din conversaţiile purtate în trecut, reuşind să obţină un scor impresionant în cadrul testului Turing. Mulţi oameni au crezut, fără să ştie, că vorbesc cu alţi semeni de-ai lor.
“Nu ştim ce s-ar putea întâmpla dacă o maşinărie ar avea o inteligenţă superioară omului, deci nu putem şti dacă acest lucru va fi unul pozitiv, sau unul negativ, iar omenirea ar putea să fie distrusă de propria invenţie”, a adăugat Rollo Carpenter.
Într-un interviu acordat în 2014 pentru BBC, Stephen Hawking aborda şi problema internetului, expunându-şi părerea cu privire la beneficiile şi dezavantajele acestuia.
Principala îngrijorare a profesorului era faptul că internetul va deveni în curând principalul “turn de control” al teroriştilor.
“Trebuie luate măsuri urgent de către companiile în cauză pentru a elimina acest risc”, explica Stephen Hawking.
Stephen Hawking a murit pe 14 martie, la vârsta de 76 de ani.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: inteligenta artificiala, Stephen Hawking,
Dată publicare:
14-03-2018 07:45