Avertismentul climatologilor: Schimbările climatice ne vor face viața un calvar
Clima în continuă schimbare ne va face vieţile un calvar. Este avertismentul dramatic al oamenilor de știință care spun că în câteva decenii, Pământul s-ar putea transforma într-o "seră", iar existenţa noastră va fi ameninţată.
Potrivit experţilor, totul va începe cu valuri de caniculă, furtuni violente, incendii de vegetație greu de potolit, altfel spus ce se întâmpl acum în Europa și în America de Nord.
Înainte să fie măturată marți seară de furtuni violente, Franța a fost în ultimele două zile toropită. Termometrele au indicat în multe zone în jur de 40 de grade.
În Spania, codul roşu de caniculă se menţine în Sevilla şi Cordoba, unde sunt 42 de grade Celsius la umbră. Tot arşiţa menţine activ un incendiu de amploare, izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, la periferia Valenciei.
Focurile au pârjolit deja 1.500 de hectare de pădure şi au antrenat ordine de evacuare pentru 2.500 de localnici.
Recentele incendii din Grecia, soldate cu 91 de morţi, sunt şi ele o amintire cutremurătoare. Focurile de vegetaţie au ajuns până în Peninsulă Scandinavă şi au trecut chiar de Laponia.
Însă rău este în întreaga lume. Imagini cutremurătoare vin şi din Australia, continent care teoretic se află în sezonul de iarnă, dar care trece prin cea mai gravă seceta din ultimele 4 secole.
La o fermă, peste o mie de vaci însetate se îmbulzesc în jurul cisternei cu apă, adusă de la mare distanţă întrucât multe fântâni au secat. Cea mai gravă situaţie este în statul New South Wales.
Autorităţile le-au dat voie fermierilor să împuşte mai mulţi canguri, pentru că atentează la iarba şi aşa puţină a animalelor de crescătorie.
O situaţie neobişnuită este şi în Elveţia, de pildă, unde armata a trimis rezerve de apă pentru cirezile de vaci care pasc pe păşunile de la mare altitudine.
Şi în Germania, râurile au scăzut la niveluri record, ceea pe pune în pericol peştii şi lebedele. În Hamburg, după ce le-au murit mai multe surate din cauza caniculei, lebedele de pe râul Alster au fost evacuate într-un lac mic, unde temperatura poate fi controlată.
În Statele Unite, incendiile de vegetaţie, menţinute de valul de caniculă par de neoprit.
În prezent, temperatura medie globală este cu un grad Celsius mai mare în comparaţie cu media perioadei de dinaintea industrializării. Și creşte ireversibil. O majorare de două grade - care s-ar putea înregistra peste doar câteva decenii - va face Pământul de nerecunoscut.
Va antrena efectul de domino, care va face ca unele zone de pe pământ să fie de nelocuit. Este concluzia alarmantă a unui amplu studiu la care au participat savanţi din toată lumea, prezentat de o prestigioasă publicaţie a Academiei Naţionale de Ştiinţă din Statele Unite.
Joanna Haigh, Institutul pentru Schimbări Climaterice, Londra: "De exemplu, dacă se topesc ghețurile Groenlandei, apa, care e mai puțin densă, pentru că nu este salină, va ajunge în oceane. Astfel, se schimbă circulația curenților oceanici, apa oceanelor se încălzește pentru perioade mai lungi de timp, iar încălzirea Oceanelor, care se propagă și în emisfera sudică, provoacă și topirea ghețurilor din Antarctica.
Ghețurile, uscatul, pădurile, toate sunt în legătură.
Un alt exemplu: Dacă ar fi o secetă prelungită, pădurile amazoniene ar putea dispărea. Iar aceste păduri au un rol major pentru fixarea dioxidului de carbon aflat deja în atmosferă.
În plus, eliberarea metanului de pe fundul oceanelor ar spori efectul de seră. Aceşti factori se influenţează reciproc, precum într-un joc de domino, spun specialiştii. Şi dacă nu luăm măsuri drastice, temperatura globală va creşte cu 4-6 grade Celsius până la sfârșitul secolului, ceea ce ar putea avea urmări apocaliptice, avertizează oamenii de ştiinţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!