Astronautii au primit dovada pe care nu o doreau. Procesul care nu poate avea loc fara gravitatie
Astronautii au una dintre cele mai periculoase meserii. Ca orice om care isi risca in fiecare zi viata, ei merita ca dupa munca sa se rasfete cu o portie de cartofi prajiti si o friptura. Din pacate, avem o veste proasta pentru ei.
Nu e greu de intuit ca nu e cea mai buna idee sa incerci sa prajesti ceva in conditii de microgravitatie, dupa cum se poate deduce din inregistrarile video cu comportamentul apei in spatiu, insa doi cercetatori au dus lucrurile mai departe, informeaza Gizmodo.
John S. Lioumbas si Thodoris D. Karapantsios au publicat un studiu, in publicatia Food Research International, realizat pe baza un experimente nebunesti. De exemplu, au incercat prajeasca alimentele intr-o centrifuga.
Din pacate, pentru ca prajirea se bazeaza pe convectie, procesul prin care uleiul fierbinte dintr-un recipient se ridica la suprafata, se raceste, coboara, se incalzeste, si apoi se ridica din nou, dand nastere unei miscari ciclice.
Cercetatorii au descoperit ca, in centrifuga, la forte de aproximativ 3G, convectia devine mai puternica, bulele de ulei devin mai mici, iar gustul alimentelor prajite este mai intens.
La 9G, forta de convectie devine periculos de puternica.
Experimentul a aratat ca, la o forta de 0G, in imponderabilitate, convectia nu are loc, iar mancare nu se prajeste complet, ci se transforma intr-o masa unsuroasa.
Din pacate pentru astronauti, nu este o solutie practica. Ei trebuie sa se multumeasca, momentan, cu pregatite de oamenii de stiinta.