Asteroidul-mamut 2014 YB35 trece vineri pe langa Terra. Ce spune NASA despre riscul impactului nimicitor cu planeta noastra
Asteroidul de mari dimensiuni 2014 YB35 va trece pe langa Terra, vineri, la o distanta de 11 ori mai mare decat aceea dintre Pamant si Luna, fara sa genereze riscul unui impact nimicitor cu planeta noastra.
O serie de zvonuri au aparut in ultimele zile pe internet si in cateva tabloide britanice despre un asteroid de mari dimensiuni - cunoscut sub denumirea 2014 YB35 - si despre o presupusa "intalnire terifianta" a acestuia cu Terra, in cursul zilei de vineri.
Contrar celor relatate in anumite articole de tabloid, NASA nu se afla "in alerta maxima" din cauza acestei "intalniri" cu asteroidul. Totusi, 2014 YB 35 va trece pe langa Terra la o distanta suficient de apropiata pentru a putea fi observat de astronomi.
La sfarsitul lunii decembrie 2014, la cateva zile dupa Craciun, astronomii de la Catalina Sky Survey au detectat pe cerul nocturn un corp ceresc care nu mai fusese catalogat pana atunci. In momentul descoperirii, acel asteroid, care are un diametru de aproximativ 500 de metri, se afla la o distanta de 80 de milioane de kilometri de Terra - mult mai departe decat Marte.
Monitorizarea zilnica a corpului ceresc a permis savantilor americani sa alcatuiasca o harta exacta cu traiectoria asteroidului.
Potrivit simularilor computerizate, pe 27 martie, asteroidul 2014 YB35 va trece pe langa Terra la o distanta de 0,03 unitati astronomice, echivalentul a 4,5 milioane de kilometri sau o distanta de 11 ori mai mare decat aceea dintre Terra si Luna. In aceste conditii, nu se poate vorbi despre un asteroid care "va sterge" vineri Pamantul, asa cum au scris anumite tabloide britanice. Prin comparatie, asteroidul 367943 Duende, cunoscut sub numele de 2012 DL14, cu un diametru de 30 de metri, a trecut pe langa Terra, pe 15 februarie 2013, la o distanta de doar 27.000 de kilometri, echivalentul unei septimi din distanta dintre Pamant si Luna, mai mica decat altitudinea la care se afla satelitii de geocomunicatii si meteorologici.
Desi acel eveniment din februarie 2013 a coincis cu "super-bolidul" din Celiabinsk, cand un meteorit cu diametrul de 20 de metri a ars si a explodat in atmosfera terestra, deasupra orasului siberian Celiabinsk, cele doua corpuri ceresti nu au avut nicio legatura intre ele. 367943 Duende a plutit pe deasupra Terrei fara sa provoace niciun fel de pagube si va reveni pe orbita Lunii abia in anul 2116.
In concluzie, astronomii si meteorologii de la site-ul theweathernetwork.com spun ca nu exista niciun motiv real pentru ca omenirea sa se teama de apropierea asteroidului 2014 YB35, desi acesta va trece vineri la cea mai mica distanta a sa fata de Terra din ultimii 100 de ani.
Asteroidul va reveni in apropiere de Terra in anul 2033, cand va trece pe langa planeta noastra la o distanta de 3,3 milioane de kilometri.