Un asteroid mare cat 5 terenuri de fotbal a trecut luni noapte "razant" pe langa Terra. Dezamagirea astronomilor romani
Un asteroid mare cat 5 terenuri de fotbal s-a apropiat luni noapte de Terra, dar din fericire pentru pamanteni, si-a vazut in continuare de drum.
A fost cel mai spectaculos fenomen din ultimii 200 de ani, avand in vedere ca asteroidul s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant. Astronomii romani nu s-au putut bucura de el. Toata noaptea cerul tarii noastre a fost acoperit de nori, iar corpul ceresc n-a putut fi observat. Specialistii spun ca nu a existat niciun risc de impact.
Asteroidul, mare cat 5 terenuri de fotbal, a putut fi urmarit, pana marti dimineata, dar numai in tarile unde cerul a fost senin. N-a fost cazul Romaniei. Toata noaptea a fost inorat, iar astronomii au ratat un fenomen destul de rar. Urmatoarea data cand un asteroid de asemena dimensiuni "ne-ar putea sufla in ceafa" ar putea fi abia peste 12 ani.
Corpul ceresc a trecut luni noapte la numai 1,2 milioane kilometri de Pamant, cea mai mica distanta dintre un asteroid si Terra, in ultimii 200 de ani.
Adrian Sonca: "Viteza acestui asteroid este una normala pentru asteroizii care trec pe langa pamant si anume 16 km/s."
Se misca foarte repede. De obicei, un asteroid sta intr-o anumita constelatie cu zilele sau chiar cu saptamanile. Acesta, intr-o noapte, va strabate doua constelatii.
Datorita marimii sale impresionante, asteroidul a putut fi vazut doar cu ajutorul unui binoclu performant. Acolo unde conditiile meteo au permis, corpul ceresc s-a vazut de cand a apus soarele, pana la rasarit. Avand in vedere ca a trecut atat de aproape de Pamant, a fost incadrat in categoria "potential periculos". Insa specialistii au spus ca n-a existat nici cel mai mic risc de impact.
Asteroidul 2004 BL86 a putut fi observat in timp ce traversa constelatia Hydra. El a trecut prin constelatia Racului si s-a indreptat spre cea a Leului.
Potrivit NASA, niciun alt corp ceresc de asemenea dimensiuni nu se va mai apropia atat de mult de Terra in urmatorii 12 ani. Abia in 2027 isi va face aparitia AN10, un alt asteroid descoperit in urma cu 16 ani.