Arheologii au descoperit primul calendar din lume. "Are o vechime de peste 10.000 de ani"
Arheologii au aflat date esentiale despre un sit descoperit in nordul Scotiei. Ruinele au o vechime de 10.000 de ani si reprezinta cel mai vechi calendar din istoria omenirii.
Complexul, alcatuit din mai multe puturi, a fost construit in urma cu 10.000 de ani, fiind cu 5.000 de ani mai vechi decat calendarul din Mesopotamia, considerat pana acum primul de acest fel din lume.
Puturile reprezentau lunile anului si fazele Lunii si permiteau de asemenea observarea Soarelui la solstitiul de iarna. Calendarul era recalibrat in fiecare an.
Acest complex a fost folosit timp de 4.000 de ani, sustin istoricii, intre anii 8.000-4.000 i.Hr., perioada in care puturile au fost mereu refacute, scrie The Independent.
Situl are o lungime de 50 de metri si contine 12 puturi principale, aranjate in forma unui arc.
Calendarul era esential in Epoca de Piatra, pentru organizarea unor intalniri intre comunitatile de vanatori, dar si in scop spiritual.
Ei puteau tine astfel evidenta migratiei turmelor de animale, usurandu-si in acest fel vanataorea.
Situl a fost descoperit in anul 2004, in Warren Field, Crathes, Aberdeenshire, insa informatiile culese de arheologi au fost analizate abia recent.
Cercetarile au fost conduse de profesorul Vincent Gaffney, de la Universitatea din Birmingham.
“Datele noatre demonstreaza ca societatea din Epoca de Piatra, de acum 10.000 de ani, era mult mai evoluata decat credeam pana acum”, declara el.