Descoperire pretioasa sub un fag dezradacinat, la Sarmizegetusa. "Piesa are o valoare inestimabila"

01-07-2013 14:26


matrita din bronz

 O matrita din bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase a fost descoperita in urma unei furtuni in situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei.

 Potrivit unui comunicat de presa emis, luni, de reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara care administreaza situl arheologic Sarmizegetusa-Regia din Munţii Orastiei, in urma unei furtuni violente a fost descoperita o piesa deosebit de importanta, sub un fag dezradăcinat.

“Este vorba de o matrita din bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase, fiind singura piesa de acest fel descoperita pana acum pe intreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul gasit arata calitatea artistica iesita din comun a mestesugarului care l-a realizat si implicit a produselor obtinute. Piesa de o valoare inestimabila a fost recuperata imediat de catre reprezentantul Administratiei Sitului Sarmizegetusa-Regia si predata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva”, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, dupa studierea atenta de catre colectivul stiintific al Santierului Arheologic „Cetatile dacice din Muntii Orastiei”, aceasta piesa remarcabila va intra in circuitul muzeal firesc, fiind inregistrata in inventarul MCDR Deva.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO