Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință. Rasa umană s-ar afla la limita capacităţilor sale

oameni
iStock

Multă vreme s-a crezut că dezvoltarea omenirii este un îndelungat proces de perfecţionare, ce se desfăşoară în mod continuu. Însă în prezent ne aflăm la limita capacităţilor noastre şi, cel mai probabil, va urma un declin, susţin oamenii de ştiinţă.

Cercetarea, care a luat în considerare parametri genetici şi de mediu, a descoperit că însuşirile noastre - precum vârsta la care murim, înălţimea pe care o putem atinge sau puterea de care suntem capabili - sunt limitate, iar în prezent ne forţăm aceste limite. Mai mult, modul în care ne modificăm mediul - inclusiv prin încălzirea globală - va coborî, probabil, ştacheta acestor limitele şi va împinge umanitatea către un declin, susţin oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres

Vreme îndelungată, umanitatea a căutat să se îmbunătăţească. Viteze de alergare care păreau odată imposibile acum sunt ceva obişnuit, de exemplu, iar recordul pentru cea mai longevivă persoană din lume este deseori depăşit. Însă noul studiu sugerează că, în timp, vom asista, probabil, la mai puţine recorduri doborâte şi la o diminuare a progreselor semnificative în ceea ce priveşte vârsta pe care o va atinge cel mai bătrân om de pe Pământ.

Din ce în ce mai multe persoane ar putea ajunge pe culmile performanţei, însă acele culmi nu vor fi mai înalte, a descoperit studiul publicat în jurnalul ''Frontiers in Psychology''. ''Aceste însuşiri nu vor mai avansa, în ciuda progresului continuu la nivel nutriţional, medical şi ştiinţific. Acest lucru sugerează că societăţile moderne au permis speciilor noastre să-şi atingă limitele. Suntem prima generaţie care va deveni conştientă de acest lucru'', susţine Jean-François Toussaint din cadrul Universităţii Descartes din Paris, Franţa.

Ştachetele unora dintre limite par să coboare. Iar acest lucru este cauzat, în mare parte, de schimbările pe care le aducem mediului în care trăim, a explicat profesorul Toussaint. ''Aceasta va fi una dintre cele mai mari provocări ale secolului, presiunea adăugată ca urmare a activităţilor antropogene fiind responsabilă de efectele distrugătoare asupra sănătăţii umane şi mediului'', a notat acesta într-o declaraţie, citată de The Independent la 7 decembrie.

Citește și
copil langa blocuri in bucuresti
România ar putea avea doar 11 milioane de locuitori în 2060. Ilfov, singura zonă care creşte
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

''Declinul capacităţilor umane la care asistăm astăzi este un semn că schimbările de mediu, inclusiv clima, contribuie deja la sporirea constrângerilor pe care trebuie să le luăm în considerare în prezent. Observarea tendinţelor în declin poate oferi un indiciu precoce că ceva s-a schimbat, şi nu în bine. Înălţimea omului a scăzut în ultimul deceniu în unele state africane; acest lucru sugerează că unele societăţi nu mai sunt capabile să ofere suficienţi nutrienţi pentru fiecare dintre copiii lor şi să menţină sănătatea locuitorilor ei mai tineri'', a menţionat profesorul Toussaint.

Atenţia politicienilor şi a altor factori de decizie importanţi ar trebui să se concentreze pe asigurarea capacităţii a tot mai multor oameni de a atinge limitele actuale, în loc să sublinieze nevoia de a ridica ştacheta tot mai sus, se arată în studiu. ''Acum, după ce limitele speciei umane au devenit cunoscute, acest lucru poate acţiona ca un obiectiv clar pentru naţiuni de a se asigura că toate capacităţile umane ating cele mai înalte posibile valori pentru cea mai mare parte a populaţiei'', a declarat profesorul.

"Pe fondul escaladării constrângerilor de mediu ar putea fi nevoie de din ce în ce mai multă energie şi investiţii pentru a echilibra presiunile exercitate asupra ecosistemelor. Însă, dacă acest va fi realizat, vom putea asista la un increment al valorilor medii ale înălţimii, duratei de viaţă şi a majorităţii biomarkerilor umani'', a concluzionat Toussaint.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
9 din 10 părinți își bat copiii în România. Motivele pentru care ajung să fie agresivi
9 din 10 părinți își bat copiii în România. Motivele pentru care ajung să fie agresivi

9 din 10 părinţi îşi bat copiii în România. Este realitatea crudă dezvăluită de un studiu realizat la nivel naţional. Peste jumătate dintre adulţi consideră că violenţa este ceva normal, care îi ajută pe cei mici să se dezvolte.

România ar putea avea doar 11 milioane de locuitori în 2060. Ilfov, singura zonă care creşte
România ar putea avea doar 11 milioane de locuitori în 2060. Ilfov, singura zonă care creşte

Populaţia rezidentă a României se va reduce, până în 2060, cu câteva milioane de persoane, iar populaţia feminină va continua să fie predominantă, conform unui studiu al Institutului Naţional de Statistică.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.