9 din 10 părinți își bat copiii în România. Motivele pentru care ajung să fie agresivi
9 din 10 părinţi îşi bat copiii în România. Este realitatea crudă dezvăluită de un studiu realizat la nivel naţional. Peste jumătate dintre adulţi consideră că violenţa este ceva normal, care îi ajută pe cei mici să se dezvolte.
''Adevarul este la polul opus'', spun psihologii, care consideră că pedeapsa fizică doar îi transformă în viitori agresori.
Mirela are 40 de ani şi îşi aminteşte şi acum un sertar deschis, o lingură de lemn şi loviturile care urmau de fiecare dată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mi-era teamă şi regret chiar şi acum că în relaţiile din familie era această teamă. Nivelul de anxietatea se corelează foarte mult şi am reflectat foarte mult şi are o legătură directă", a povestit Mirela Oprea, victimă a violenței în familie.
Este unul dintre puţinii romani care au fost bătuţi în copilărie, dar care spun că nu şi-ar lovi niciodată copilul. Cifrele unui studiu recent arata că 76% dintre părinţii violenţi au fost terorizaţi la rândul, iar jumătate dintre aceştia cred că o meritau.
Ce îi face pe părinţi să fie agresivi? Jumătate dintre ei cred că bătaia îi ajută pe copii şi îi face să rezolve probleme puctuale. Alţii spun că cei mici nu sunt ascultători, nu depun eforturi sau că nu îşi înţeleg părinţii atunci când aceştia vin obosiţi de la serviciu.
Ceilalţi părinţi au declarat că îi bat pe cei mici din convingeri religioase sau pur şi simplu fără motiv. Aproape jumătate dintre copiii loviţi nu au împlinit nici măcar 5 ani.
"Cadrele didactice, medicii care lucrează cu copiii au nu numai obligaţia morală, ci şi legală de a raporta orice suspiciune sau caz de violenţă către direcţiile de Protecţia Copilului din judeţe", spune Gabriela Coman, preşedinte ANPCA.
Specialiştii spun că nu pedepsirea părintelui este soluţia, ci consilierea acestora. "Ei sunt părinţii care au nevoie de terapie, de dezvoltarea abilitaţilor parentale. Aceasta terapie ar trebui oferită gratis de stat", susține Cătălin Luca, psiholog clinician. Astfel de programe nu există încă în România.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, copii, violenta, violenta domestica,
Dată publicare:
06-12-2017 18:48