Mai ciudat ca-n povestile science fiction: ce au descoperit cercetatorii de la NASA
Telescopul spatial Kepler a descoperit planete noi, unele la fel de mici ca Luna, altele de cateva ori mai mari decat Jupiter, relateaza independent.co.uk.
Adevarul este mai ciudat ca-n povestile science fiction pentru cei de la NASA care au descoperit cu ajutorul telescopului Kepler o diversitate de planete ciudate care orbiteaza in jurul unor stele indepartate, unele la fel de stralucitoare ca diamantele, iar altele extrem de intunecate, relateza independent.co.uk.
NASA a anuntat, luni, ca a descoperit cu ajutorul telescopului spatial Kepler o diversitate uriasa de planete: "Am gasit un numar urias de planete noi, foarte diferite. A fost o adevarata surpriza", a declarat William Borucki, un oficial NASA care conduce misiunea de cercertare si descoperire a planetelor "locuibile" din afara sistemului nostru solar.
Pentru astronomi, o exoplaneta este "potential locuibila" atunci cand ea permite existenta vietii. Insa acest lucru nu inseamna neaparat ca oamenii pot trai confortabil pe o astfel de planeta. Insusirea unei planete de a fi "locuibila" depinde de numerosi factori, cei mai importanti dintre acestia fiind prezenta apei in stare lichida si existenta unei atmosfere.
Telescopul spatial Kepler, lansat in urma cu 4 ani, a identificat pana acum 2740 de posibile exoplanete. Cu toate ca exista 350 de planete de marimea Terrei, niciuna dintre ele nu se afla intr-o zona "locuibila", adica la o distanta potrivita fata de o stea, astfel incat sa nu fie nici prea cald, nici foarte rece ca apa si viata sa existe pe acea planeta.
"Sunt 40-50 de planete candidate pentru a fi locuibile, insa inca nu am dat de planete de marimea Pamantului. Nu am gasit inca o planeta de marimea Pamantului cu o orbita aflata la o distanta suficienta de steaua ei pentru a putea fi locuibila" a povestit William Borucki.
"Am gasit planete cu putin mai mare decat Pamantul, dar care au densitatea fierului si care se rotesc mult prea aproape in jurul stelelor" a mai declarat William Borucki.
Unele dintre noile planete sunt de marimea Lunei, altele sunt de cateva ori mai mari decat Jupiter - cea mai mare planeta din sistemul nostru solar. Acest lucru sfideaza logica modului in care se formeaza o planeta a explicat cercetatorul. "E o surpriza. Nu credeam ca planetele pot ajunge mai mari decat Jupiter, pentru ca daca i se adauga masa unei planete aceasta devine mai densa, nu mai mare."