Albert Einstein a prezis viitorul sumbru al evreilor, încă din 1922. Scrisoarea în care își mărturisea temerile
Omul de știință Albert Einstein dezvăluia, într-o scrisoare din 1922, că se teme pentru viitorul Germaniei, iar că evreii „n-au niciun viitor” în această țară.
Până de curând, conținutul scrisorii a fost necunoscut. Informațiile au ieșit, însă, la lumină în contextul în care documentul, aparținând unui colecționar privat, a fost scos la licitație la Iersualim, pentru suma de 12.000 de dolari.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cu mai bine de un deceniu înainte ca naziștii să preia puterea în Germania, Albert Einstein se temea deja pentru viitorul țării, arată scrisoarea. Prietenul său de-o viață, ministrul de Externe Walther Rathenau fusese asasinat de extremiștii de dreapta, iar poliția l-a avertizat că este în pericol. De aceea, Einstein a fugit din Berlin și s-a ascuns în nordul țării.
„Ce este foarte special la această scrisoare, în afară de faptul că este foarte lungă, scrisă de mână și nu tipărită, este că Albert Einstein a scris-o când încerca să fugă din Berlin, după ce Rathenau (n.r – ministrul german de Externe Walther Rathenau) a fost asasinat, iar poliția l-a avertizat pe Einstein să părăsească Berlinul, pentru că și el ar putea fi ucis. 1922 este anul în care naziștii au pus mâna pe Guvern”, a explicat Meron Eren, directorul executiv al Casei de Licitații Kedem.
În scrisoare, Einstein vorbesște despre antisemitismul din Germania.
„Abordează serios tema antisemitismului din Germania. S-a gândit cu mult timp înainte la asta. Spune evreii n-au un viitor în Germania, cel puțin din punctul său de vedere. Spune că e fericit că nu mai depinde de institutele din Germania ca să facă bani și că e liber să plece din țară. Pentru câteva luni, el a plecat în Japonia. În această scrisoare vorbește despre cum se gândea să predea în Japonia”, a mai spus Meron Eren.
În această perioadă, i-a mărturisit temerile sale surorii sale Maja, într-o lungă scrisoare în care vorbește despre pericolele prezentate de ascensiunea naționalismului și de antisemitism.
„Nimeni nu știe unde sunt și cred că sunt dat dispărut. Trăim vremuri negre din punct de vedere economic și politic și sunt fericit că pot să fug de tot”, scria Albert Einstein în august 1922.
Despre existența scrisorii nu s-a știut nimic până când nu a fost scoasă la licitație. Documentul scoate în evidență previziunile sumbre ale omului de știință, cu un an înainte ca naziștii să încerce o primă lovitură de stat: puciul eșuat din Munchen, prin care încerca să obțină controlul politic asupra Bavariei.
„Nu își face griji pentru mine. Nici eu nu-mi fac griji pentru mine. Oamenii sunt foarte supărați. În Italia pare să fie cel puțin la fel de rău”, mai scrie el.
Ze’ev Rosenkrantz, reprezentant al Proiectului „Documentele lui Einstein” de la Universitatea Caltech, a explicat că aceasta nu este prima scrisoare în care Einstein avertizează cu privire la antisemitismul din Germania, însă documentul surprinde starea de sprit a lui Einstein după ce prietenul lui a fost asasinat, cât și „exilul autoimpus”.
Mai târziu în decursul aceluiași an, Einstein a primit Premiul Nobel în Fizică. Odată cu venirea la putere a naziștilor, s-a început o tentativă de epurare a oamenilor de știință evrei. Lucrările lui Albert Einstein, inclusiv Teoria Relativității, au fost calificate drept „fizică evreiască.”
În 1933, Einstein a renunțat la cetățenia germană, după ce Hitler a devenit cancelar. El s-a stabilit în Statele Unite, unde a rămas până la moarte, în 1955.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!