Agenţia Europeană a Medicamentului avertizează împotriva folosirii clorochinei pentru Covid-19
Tratamentul împotriva paludismului, clorochina şi derivatul său hidroxiclorochina nu trebuie să fie utilizate pentru a trata COVID-19 decât în cadrul testelor clinice sau a "programelor de urgenţă", avertizează Agenţia Europeană a Medicamentului.
Mai multe ţări au deschis posibilitatea de a administra pacienţilor afectaţi de coronavirus aceste medicamente cunoscute ca având proprietăţi antivirale, fără a aştepta rezultatele testelor clinice efectuate în prezent cu privire la eficienţa lor, potrivit AFP.
Dacă studii preliminare în Franţa şi în China au ajuns la rezultate promiţătoare, eficienţa clorochinei şi a hidroxiclorochinei "rămâne de demonstrat" şi aceste molecule nu trebuie utilizate în tratarea bolii COVID-19 decât în caz de absolută necesitate, insistă autoritatea de reglementare europeană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este foarte important ca pacienţii şi profesioniştii în domeniul sănătăţii să nu utilizeze clorochina şi hidroxiclorochina decât la indicaţii autorizate sau în cadrul testelor clinice sau programelor de urgenţă la nivel naţional pentru tratarea COVID-19", a detaliat aceasta, potrivit Agerpres.
De fapt, atât clorochina, derivat sintetic din chinină, cât şi hidroxiclorochina, utilizată de obicei pentru tratarea lupusului şi a poliartritei rematoide, pot avea efecte secundare grave, în special dacă sunt luate în cantitate superioară dozei recomandate sau în asociere cu alte medicamente.
"Ele nu trebuie să fie utilizate fără reţete şi fără supraveghere medicală, iar prescripţiile nu trebuie să se facă în afara indicaţiilor autorizate în afară de cadrul unui test clinic sau protocoale validate în fiecare ţară", adaugă EMA.
Entuziasmul suscitat de speranţa pusă în aceste tratamente ridică de asemenea temerea de apariţie a tensiunilor în aprovizionare pentru pacienţii trataţi în mod obişnuit cu hidroxiclorochină.