Adevaratul vampir care suge sange si ucide peste 10.000 de oameni in fiecare an. Cazul misterios inregistrat in Romania

Dată publicare: 18-09-2014 17:06
Dată actualizare: 21-09-2014 07:19


Triatoma Dimiata

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca un gandac aparent inofensiv este in realitate un adevarat vampir care suge sange si e responsabil de moartea a mii de oameni anual

Gandacul Triatoma Dimiata aduce un pic cu ochiul-domnului de la noi, insa nu e deloc o gaza inofensiva. Cercetatorii au descoperit ca micuta insecta, care traieste in toata America Centrala si de Sud, se hraneste cu sange, prilej cu care le transmite victimelor sale si o boala extrem de periculoasa: maladia Chagas, botezata de experti "noua SIDA".

Pana acum se credea ca Triatoma traieste ascunsa in case, mai ales in cele facute de chirpici sau cu acoperi de paie. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca insecta se adaposteste si in pesteri, multe dintre ele atractii pentru turistii cu bani din SUA si Europa.

Citeste si: Noua SIDA a Americilor. Cum iti poate face inima sa explodeze

Lacome de sange, creaturile au nevoie de numai cateva minute pentru a detecta prezenta oamenilor si a-i ataca, exact ca niste vampiri. Iar in majoritatea cazurilor in clipa in care le sugeau sangele, insectele le transmiteau victimelor si parazitul Trypanosoma cruzi, care produce maladia Chagas.

Aproximativ 9 milioane de oameni sunt purtatori ai bolii, insa la majoritatea aceasta poate trece nedepistata. Dintre cei afectati, insa, un procent insemnat incep sa aiba probleme cu inima si cu aparatul digestiv, care duc la peste 10.000 de decese in fiecare an iar numarul cazurilor este in continua crestere. In ultimii ani maladia Chagas a ajuns si in Europa, adusa de emigranti din America Latina.

Citeste si: Ministerul Sanatatii incepe marea vanatoare de gandaci in spitalele din Romania. Cand incep raziile

Pe continentul nostru, numarul celor afectati a fost estimat la 100.000 de persoane, insa abia anul acesta autoritatile din mai multe tari europene au inceput sa ia masuri. Acum mai bine de trei decenii a fost identificat un caz bizar de Chagas la un copil nascut in Romania, insa medicii nu au reusit sa afle de unde luase acesta boala, dat fiind ca micutul nu calatorise niciodata in America Latina

Sursa: Smithsonian.com


VIDEO PROTVPLUS.RO