Un nou virus a fost descoperit la un animal din Rusia. Cercetătorii au mai multe îngrijorări cu privire la el
Un virus descoperit recent la un liliac rus este similar cu cel care a provocat pandemia de Covid-19 și poate infecta și oamenii, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că proteinele din virusul găsit în lilieci – numit Khosta-2 – pot infecta celulele umane și că este rezistent atât la anticorpi, cât și la serul primit de oamenii vaccinați pentru Sars-CoV-2.
Oamenii de știință au spus că atât Khosta-2, cât și virusul Covid fac parte din aceeași categorie de coronavirus, numită sarbecovirus.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
„Amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare”
„Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs împotriva Sars-CoV-2”, au scris cercetătorii în studiul publicat joi în revista PLOS Pathogens, citat de The Independent.
De aceea, co-autorul studiului, Michael Letko, a cerut dezvoltarea unor vaccinuri universale care pot proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor.
Oamenii de știință au descoperit virușii Khosta-1 și Khosta-2 la liliecii ruși la sfârșitul anului 2020, dar au crezut că nu reprezintă o amenințare pentru oameni.
„Am fost cu adevărat surprinși”
„Dar când ne-am uitat mai mult la ei, am fost cu adevărat surprinși să aflăm că ar putea infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin înțelegerea noastră despre acești viruși”, a spus Letko.
Spre deosebire de Khosta-1, despre care cercetătorii au spus că prezintă un risc scăzut pentru oameni, Khosta-2 are caracteristici îngrijorătoare.
Oamenii de știință au descoperit că acesta poate folosi proteina sa spike pentru a infecta celulele prin atașarea la o proteină receptor ACE2 din celulele umane, pe care și virusul Covid-19 o folosește pentru infectare.
Cercetătorii au analizat dacă vaccinurile împotriva Covid-19 pot proteja împotriva noului virus, însă au descoperit că acestea nu pot neutraliza Khosta-2.
Totodată, aceștia au spus că există riscul ca Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus precum Sars-CoV-2, creând „un virus mai riscant”, potrivit lui Letko.