Cele mai eficiente 6 tratamente pentru Covid-19 descoperite până în prezent

Cel mai tânăr român ucis de Covid-19 avea doar 18 ani. Cum a fost posibil
StirilePROTV

Până la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament 100% eficient pentru pacienții cu Covid-19, medicii au testat mai multe medicamente și terapii diferite pentru a-i trata pe cei care au contractat coronavirusul.

Iată care sunt cele mai promițătoare/eficiente 6 tratamente pentru pacienții cu Covid-19:

1. Dexametazonă

Dexametazona pare a fi o poveste de succes: un medicament foarte ieftin, care se găsește din belșug în întreaga lume și care s-a dovedit că salvează vieți, scrie The Guardian. Dexametazona face parte din grupul de medicamente numit corticosteroizi (glucocorticoizi). Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Oxford, 1 din 8 pacienți a fost salvat de tratamentul cu Dexametazonă.

Rezultatele studiului au fost anunțate la jumătatea lunii iunie, iar dezametazona este acum tratamentul standard pentru bolnavii cu forme grave de Covid-19. Datele sunt fiabile, deoarece provin din cel mai mare studiu privind tratamentele pentru Covid-19 din lume, care implică aproape toate spitalele din Marea Britanie.

2. Tratamentul cu plasmă

Este vorba despre un tratament pe bază de plasmă care conține anticorpi, colectată de la persoane care au avut Covid-19 și s-au vindecat. Donald Trump a devenit un entuziast, anunțând autorizarea de urgență pentru tratament, despre care a susținut că ar putea preveni 35% din decese. Deși tratamentul cu plasmă a fost folosit cu succes pentru tratarea altor boli, majoritatea experților spun că nu există încă dovezi suficiente din studii cu privire la cât de bine funcționează și pe ce categorie de pacienți.

3. Remdesivir

Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare în regim de urgență în SUA, India și Singapore și aprobat în Uniunea Europeană, Japonia și Australia pentru utilizare la persoane cu simptome severe. Este un medicament scump, produs de compania americană Gilead Sciences, inițial pentru hepatita C, la care nu era eficient. Ulterior, a fost folosit pentru tratamentul Ebola. În ceea ce privește Covid-19, Remdesivir pare că reduce durata spitalizării de la 15 la 11 zile, dar nu este clar dacă are un efect important asupra reducerii ratei deceselor.

4. Tocilizumab

Mai multe tipuri de tratamente antiinflamatorii sunt testate pentru a vedea dacă sunt eficiente. Când sistemul imunitar răspunde la coronavirus, poate provoca inflamații. Tocilizumab, un anticorp utilizat în mod normal pentru tratarea artritei reumatoide, se administrează prin injectare pentru a bloca proteina inflamatorie IL-6.

Pacienții care au primit tratamentul în Italia, în luna martie, când s-a atins cel mai mare număr de infectări, au părut să reacționeze bine și au fost mai puțin susceptibili să ajungă pe ventilator sau să moară. Însă, numărul celor care au reacționat la tratament a fost mic, fiind nevoie în continuare de un studiu pentru a analiza rezultatele celor care primesc și celor care nu primesc tratamentul.

5. Medicamentele pentru tensiune arterială

Oamenii de știință consideră că persoanele care iau medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale sunt sfătuiți să continue să le ia. Un studiu realizat de Universitatea din Anglia de Est a descoperit că riscul de a deceda sau de a avea o formă severă de Covid scade semnificativ pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Asta nu înseamnă că aceste medicamente ar fi de ajutor pentru oricine are infecție cu coronavirus dar care nu suferă de hipertensiune arterială.

6. Interferon beta inhalat

Un mic studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Southampton sugerează că un inhalator care conține interferonul beta, utilizat pentru tratarea sclerozei multiple, ar putea fi eficient.

Cei trei academicieni din spatele studiului, care au format o companie de tip spin-off pentru produsul lor în 2004, au devenit milionari pe hârtie când au anunțat rezultatele studiului lor pe pacienții cu Covid-19 în iulie. Studiul a implicat 101 pacienți din 9 spitale. Cei care inhalau medicamentul au părăsit spitalul mai devreme și au avut mai multe șanse să se recupereze, însă datele nu au fost publicate în întregime. Sunt necesare studii suplimentare.

Citește și...
NASA se pregătește intens pentru prima deviere a unui asteroid. Evenimentul va putea fi urmărit în direct
NASA se pregătește intens pentru prima deviere a unui asteroid. Evenimentul va putea fi urmărit în direct

Se fac pregătiri intense la NASA pentru prima deviere a unui asteroid. În acest proiect s-a implicat și Agenţia Spaţială Română.

Cea mai clară imagine a planetei Neptun din ultimii 30 de ani. Se văd inclusiv inelele
Cea mai clară imagine a planetei Neptun din ultimii 30 de ani. Se văd inclusiv inelele

NASA prezintă o imagine uimitoare a planetei Neptun. A fost realizată de telescopul spațial James Webb, cel mai performant care există.  

Primele imagini cu planeta Marte surprinse de telescopul spațial James Webb. Ce a descoperit NASA cu ajutorul lui. FOTO
Primele imagini cu planeta Marte surprinse de telescopul spațial James Webb. Ce a descoperit NASA cu ajutorul lui. FOTO

Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins primele imagini și spectre ale planetei Marte.

Recomandări
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber
Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber

Gheorghe Dincă, autorul crimelor din Caracal și cel care a înspăimântat România, a fost condamnat, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare.