Cele mai vechi monumente megalitice din lume, descoperite în Arabia Saudită. Ce sunt mustatilele

Ultima actualizare: 25-08-2020 19:24
porti arabia saudita, mustatile

O serie de structuri masive de piatră, chiar și mai mari decât un teren de fotbal, descoperite în Arabia Saudită ar putea fi unele din cele mai vechi monumente megalitice din lume, datând de acum 7.000 de ani.

Așa numitele „porți” au fost descoperite în 2017 în mai multe regiuni din Arabia saudită, însă abia acum a fost stabilită vechimea lor, pe baza unei analize cu carbon, arată publicația Live Science și Agerpres.

Un studiu despre porțile care acum se numesc mustatile- cuvântul arabic pentru dreptunghi- sugerează că erau folosite pentru ritualuri. Datarea cu carbon a unei astfel de structuri a arătat că a fost construită în jurul anului 5000 î.Hr., conform unui articol publicat de o echipă de arheologi în revista The Holocene.

„Fenomenul mustatil reprezintă o evoluţie remarcabilă a arhitecturii monumentale, pentru că sute de astfel de structuri au fost construite în nord-vestul Arabiei. Acestea (...) reprezintă unele dintre cele mai timpurii structuri arhitectonice monumentale din piatră din întreaga lume", spun arheologii citați.

Structurile sunt formate din ziduri de piatră puţin înalte care par, privite de deasupra, un fel de porţi (de unde şi numele lor anterior). Aceste structuri au dimensiuni diferite, de la 15 metri lungime până la cele cu adevărat mari care pot ajunge la 616 metri lungime.

Atunci când au fost construite, multe dintre mustatile aveau o platformă de unul dintre capetele "dreptunghiului", conform concluziilor arheologilor care au analizat aceste structuri. Pe platforma uneia dintre mustatile, arheologii au descoperit o pictură pe piatră reprezentând figuri geometrice, un tip artă unic în lume.

Puteau fi folosite în ritualuri, ori la păstorit

"Este posibil ca aceste structuri să fi fost spectaculoase din punct de vedere vizual, şi probabil că erau bogat pictate şi decorate", susţine coordonatorul noului studiu, Huw Groucutt, de la Institutul Max Planck din Germania.

În perimetrul acestor structuri au fost descoperite foarte puţine artefacte, ceea ce sugerează că acestea nu erau ocupate sau folosite pe perioada întregului an.

Dacă mustatilele aveau o funcţie rituală, arheologii nu ştiu încă ce fel de ritualuri se desfăşurau în perimetrul lor.

În prezent, aceste structuri se găsesc în unele locuri extrem de aride, inclsuiv în deşertul Nefud, în sudul țării, sau în unele regiuni pe unde s-au scurs râuri de lavă în urma unor erupţii vulcanice.

Dacă aceste structuri au fost într-adevăr construite în jurul anului 5000 î.Hr, ar fi fost folosite într-o perioadă în care clima Arabiei Saudite ar fi fost mai umedă decât este în prezent. "Acum între 10.000 şi 6.000 de ani Peninsula Arabia trecea prin cea mai recentă dintre perioadele în care a fost verde", conform cercetătorilor.

În acea perioadă, regiunea era locuită de oameni care practicau păstoritul - bazându-se pe turmele de animale domesticite pentru hrană - dar practicau în acelaşi timp şi vânătoarea. Astfel, aceste mustatile ar fi putut fi modul în care diferite grupuri de oameni îşi delimitau teritoriul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO