Cele mai vechi monumente megalitice din lume, descoperite în Arabia Saudită. Ce sunt mustatilele

porti arabia saudita, mustatile

O serie de structuri masive de piatră, chiar și mai mari decât un teren de fotbal, descoperite în Arabia Saudită ar putea fi unele din cele mai vechi monumente megalitice din lume, datând de acum 7.000 de ani.

Așa numitele „porți” au fost descoperite în 2017 în mai multe regiuni din Arabia saudită, însă abia acum a fost stabilită vechimea lor, pe baza unei analize cu carbon, arată publicația Live Science și Agerpres.

Un studiu despre porțile care acum se numesc mustatile- cuvântul arabic pentru dreptunghi- sugerează că erau folosite pentru ritualuri. Datarea cu carbon a unei astfel de structuri a arătat că a fost construită în jurul anului 5000 î.Hr., conform unui articol publicat de o echipă de arheologi în revista The Holocene.

„Fenomenul mustatil reprezintă o evoluţie remarcabilă a arhitecturii monumentale, pentru că sute de astfel de structuri au fost construite în nord-vestul Arabiei. Acestea (...) reprezintă unele dintre cele mai timpurii structuri arhitectonice monumentale din piatră din întreaga lume", spun arheologii citați.

Structurile sunt formate din ziduri de piatră puţin înalte care par, privite de deasupra, un fel de porţi (de unde şi numele lor anterior). Aceste structuri au dimensiuni diferite, de la 15 metri lungime până la cele cu adevărat mari care pot ajunge la 616 metri lungime.

Citește și
femei arabia saudita
Arabia Saudită a eliminat flagelarea ca formă de pedeapsă

Atunci când au fost construite, multe dintre mustatile aveau o platformă de unul dintre capetele "dreptunghiului", conform concluziilor arheologilor care au analizat aceste structuri. Pe platforma uneia dintre mustatile, arheologii au descoperit o pictură pe piatră reprezentând figuri geometrice, un tip artă unic în lume.

Puteau fi folosite în ritualuri, ori la păstorit

"Este posibil ca aceste structuri să fi fost spectaculoase din punct de vedere vizual, şi probabil că erau bogat pictate şi decorate", susţine coordonatorul noului studiu, Huw Groucutt, de la Institutul Max Planck din Germania.

În perimetrul acestor structuri au fost descoperite foarte puţine artefacte, ceea ce sugerează că acestea nu erau ocupate sau folosite pe perioada întregului an.

Dacă mustatilele aveau o funcţie rituală, arheologii nu ştiu încă ce fel de ritualuri se desfăşurau în perimetrul lor.

În prezent, aceste structuri se găsesc în unele locuri extrem de aride, inclsuiv în deşertul Nefud, în sudul țării, sau în unele regiuni pe unde s-au scurs râuri de lavă în urma unor erupţii vulcanice.

Dacă aceste structuri au fost într-adevăr construite în jurul anului 5000 î.Hr, ar fi fost folosite într-o perioadă în care clima Arabiei Saudite ar fi fost mai umedă decât este în prezent. "Acum între 10.000 şi 6.000 de ani Peninsula Arabia trecea prin cea mai recentă dintre perioadele în care a fost verde", conform cercetătorilor.

În acea perioadă, regiunea era locuită de oameni care practicau păstoritul - bazându-se pe turmele de animale domesticite pentru hrană - dar practicau în acelaşi timp şi vânătoarea. Astfel, aceste mustatile ar fi putut fi modul în care diferite grupuri de oameni îşi delimitau teritoriul.

Citește și...
Țara care a depăşit pragul de 200.000 de cazuri de infectări cu coronavirus
Țara care a depăşit pragul de 200.000 de cazuri de infectări cu coronavirus

Arabia Saudită a depăşit pragul de 200.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus, a anunţat Ministerul saudit al Sănătăţii cu câteva săptămâni înainte de începerea marelui pelerinaj de la Mecca, relatează AFP.

Arabia Saudită a eliminat flagelarea ca formă de pedeapsă
Arabia Saudită a eliminat flagelarea ca formă de pedeapsă

Arabia Saudită a eliminat flagelarea ca formă de pedeapsă, potrivit unui document difuzat de instanţa superioară din regat, relatează Reuters.

Pelerinajul la Mecca, în pericol din cauza coronavirusului. Mesajul primit de musulmani
Pelerinajul la Mecca, în pericol din cauza coronavirusului. Mesajul primit de musulmani

Arabia Saudită le-a cerut musulmanilor care plănuiesc să ia parte la Hajj, așa cum este denumit pelerinajul anual la Mecca, să își amâne rezervările din cauza pandemiei de coronavirus.

Recomandări
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber
Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber

Gheorghe Dincă, autorul crimelor din Caracal și cel care a înspăimântat România, a fost condamnat, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare.