Procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19 se simplifică

Ultima actualizare: 06-08-2020 20:04

Ministrul Sănătății a anunțat că se simplifică procedurile privind donarea de plasmă de la cei care s-au vindecat de Covid-19.

Cei care au încercat să dea plasmă au reclamat că erau obligați să plătească ei două teste care să arate că nu sunt purtători activi ai virusului Sars-Cov-2. Tratamentul cu plasmă este vital pentru pacienții în stare gravă, aflați în secțiile de terapie intensivă.

Alin Goga este unul dintre pacienţii care s-au vindecat de Covid-19. A fost pacientul cu numărul 37. diagnosticat printre primii cu noul coronavirus. Pentru că a făcut o formă gravă şi a fost internat la terapie intensivă, medicii l-au sfătuit să aştepte cel puţin trei luni până la donare.

Alin Goga: „M-am vindecat, se fac patru luni de atunci, şi vreau să întorc ceva societăţii. Mă voi duce săptămâna viitoare să donez. împreună cu soţia mea. care e donator de sânge. Eu voi dona plasmă şi voi repeta”.

În secţiile de terapie intensivă, 458 de bolnavi se luptă pentru vieţile lor. Unii sunt în stare gravă şi doar un tratament cu plasmă de la donatori vindecaţi îi mai poate salva de la moarte. Procedura e simplă şi nedureroasă şi nu durează mai mult de o oră.

Dr. Doina Gosa, directorul Institutului de transfuzii sanguine: „Acesta este kitul de recoltare. Sângele trece pritr-un circuit tur şi retur şi plasma este reţinută într-o punguţă, restul se întoarce în corpul donatorului. Oamenii, de regulă, se tem că dacă donează pe acest aparat se pot contamina, pentru că ei îşi imaginează că sângele trece prin acest aparat, se întoarce înapoi şi nu se poate dezinfecta”.

În ultima perioadă, mai mulţi pacienţi care s-au vindecat şi au vrut să doneze plasmă s-au plâns că erau obligaţi să plătească ei cele două teste PCR care demonstrează că nu mai au virusul activ. La Timişoara, de exemplu, de la începutul pandemiei, doar patru pacienţi vindecaţi au donat plasmă. Ministrul Sănătăţii a anunţat că procedura a fost simplificată.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „În acest moment nu se mai cere acel test real-time PCR, prin noul ordin se va cere doar acel test de anticorpi. În acest context, pacienţii pot veni tocmai pentru această prelevare de plasmă. Unii nu pot suporta această tehnică şi atunci se recoltează sânge să fie transformat. Rămâne strict la latitudinea lor ca donatori”.

În România, sunt 32 de centre în care se poate recolta plasma din sângele pacienţilor vindecaţi. În cinci centre există aparatura care permite extragerea de la un singur donator a trei pungi de plasmă, exact cât îi trebuie unui pacient în stare critică pentru a fi salvat. Prin procedura standard de donare, se extrage plasma din sânge, însă pentru tratamentul unui bolnav este nevoie de trei donatori.

În acest moment, în România sunt aproape 29.000 de vindecaţi. Mergeţi şi donaţi, dacă ştiţi că aţi dobândit anticorpi. Gestul vostru îi poate salva pe cei care acum se luptă pentru vieţile lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO