Medicamentul care ar reduce cu 79% riscul dezvoltării unei forme grave de Covid-19

Ultima actualizare: 20-07-2020 19:04
coronavirus
Getty

Un medicament - denumit SNG001 - ar reduce cu 79% riscul dezvoltării unei forme grave a bolii Covid-19, potrivit unor rezultate preliminare prezentate luni de către laboratorul britanic care-l produce, Synairgen, relatează AFP.

Acest tratamentinhalat, foloseşte interferoni beta, o proteină naturală care intervine în reacţia organismului împotriva virusului.

Studiul, efectuat de către Universitatea Southampton asupra unui număr de 101 pacienţi, conchide că pacienţii trataţi cu acest medicament au 79% şanse mai mici ca cei care auprimit un placebo să dezvolte forme grave ale covid-19 - şi anume care necesită un aparat pentru a respira sau mortale, scrie News.ro.

Pacienţii trataţi cu SNG001 au şanse de peste două ori mai mari să se vindece decât cei care au primit un placebo.

Niciun deces cu SNG001

 

Trei dintre pacienţii (6%) trataţi cu placebo au murit, însă niciun deces nu a fost înregistrat în rândul celor care au fost trataţi cu SNG001.

Studiul a fost realizat pe un eşantion relativ mic de pacienţi şi nu a făcut obiectul unei evaluări de către un comitet de lectură, însă ar putea revoluţiona modul în care este tratat covid-19.

Directorul general al Synairgen, Richard Marsden, consideră că ar putea fi vorba despre ”un progres major”.

”Rezultatele ne confirmă convingerea că interferonul beta (...) prezintă un potenţial enorm ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecţia, accelerând recuperarea şi contracarând impactul virusului SARS-Cov-2”, a declarat, citat într-un comunicat Tom Wilkinson, un profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care a condus testul.

Profesorul Stephen Holgate, cofondatorul Synairgen, a subliniat că acest tratament ”restaurează capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau coninfecţie cu alt virus respirator ca cel al gripei sau VRS (virusul respirator comun), cum s-ar putea întâmpla în iarnă, în cazul accelerării covid-19”.

Până în prezent, un singur medicament - dexametazona - a dovredit că poate salva bolnavi de covid-19.

Alt tratament - antiviralul redemsivir - permite o reducere a perioadei de spitalizare, însă nu reduce mortalitatea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO