Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 18 Octombrie 2014 19:47
Categorie: Stiri
Gojdu

Ne batem joc de valorile si de trecutul nostru. Un testament valabil pana in 2070, care prevedea un plan de investitii pentru tinerii romani, este acum uitat de autoritati si de cei care ar fi trebuit sa se lupte pentru averea Fundatiei Gojdu.

Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc", urmariti o poveste impresionanta care nu ar trebui sa lipseasca din manualele de istorie: "In cautarea mostenirii refuzate".

O avere impresionanta, milioane uitate in conturi in bancile budapestane, imobile in cel mai important centru al Europei de Est, spatii comerciale care ar fi putut fi valorificate . O avere pierduta de romani. Este vorba despre averea Gojdu, care, din neputinta, prostie sau indolenta, s-a dus pe apa Sambetei.

Dupa Tezaurul de la Moscova, avutia pierduta a Fundatiei Gojdu este a doua ca valoare si insemnatate. O comoara nationala estimata acum la peste un milliard de euro.

"Fundatia a avut depozite in banci, a avut bunuri cum am spune azi banesti, financiare au fost pierdute", spune profesorul Ioan Aurel Pop, Universitatea Babes Bolyai.

"Tine de demnitate nationala sa nu iti abandonezi bunurile pierdute ilegale, prin furt, prin razboi, indifferent cand si indifferent cum", spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Relaxarea politicienilor maghiari pe acest subiect este direct proportionala cu aparenta neputinta a autoritatilor romanesti de a actiona pentru recuperarea averii lui Gojdu.

In spatele agitatiei din centrul Budapestei se afla o oaza de liniste. Acolo este Capela Ortodoxa Romana, singurul loc pe care noi, romanii, l-am putut recupera din mostenirea lui Emanoil Gojdu.

Istorici, diplomati, inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe si politicieni vorbesc despre avatarurile unei Fundatii bogate care a ramas incurcata in istorie. Povestea mostenirii Gojdu, sambata, la "Romania te iubesc".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22