Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Ne batem joc de valorile si de trecutul nostru. Un testament valabil pana in 2070, care prevedea un plan de investitii pentru tinerii romani, este acum uitat de autoritati si de cei care ar fi trebuit sa se lupte pentru averea Fundatiei Gojdu.
Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc", urmariti o poveste impresionanta care nu ar trebui sa lipseasca din manualele de istorie: "In cautarea mostenirii refuzate".
O avere impresionanta, milioane uitate in conturi in bancile budapestane, imobile in cel mai important centru al Europei de Est, spatii comerciale care ar fi putut fi valorificate . O avere pierduta de romani. Este vorba despre averea Gojdu, care, din neputinta, prostie sau indolenta, s-a dus pe apa Sambetei.
Dupa Tezaurul de la Moscova, avutia pierduta a Fundatiei Gojdu este a doua ca valoare si insemnatate. O comoara nationala estimata acum la peste un milliard de euro.
"Fundatia a avut depozite in banci, a avut bunuri cum am spune azi banesti, financiare au fost pierdute", spune profesorul Ioan Aurel Pop, Universitatea Babes Bolyai.
"Tine de demnitate nationala sa nu iti abandonezi bunurile pierdute ilegale, prin furt, prin razboi, indifferent cand si indifferent cum", spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Relaxarea politicienilor maghiari pe acest subiect este direct proportionala cu aparenta neputinta a autoritatilor romanesti de a actiona pentru recuperarea averii lui Gojdu.
In spatele agitatiei din centrul Budapestei se afla o oaza de liniste. Acolo este Capela Ortodoxa Romana, singurul loc pe care noi, romanii, l-am putut recupera din mostenirea lui Emanoil Gojdu.
Istorici, diplomati, inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe si politicieni vorbesc despre avatarurile unei Fundatii bogate care a ramas incurcata in istorie. Povestea mostenirii Gojdu, sambata, la "Romania te iubesc".
Sursa: Pro TV
Etichete: avere, protv, fundatie, Romania te iubesc, Gojdu,
Dată publicare:
18-10-2014 19:47