Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 18 Octombrie 2014 19:47
Categorie: Stiri
Gojdu

Ne batem joc de valorile si de trecutul nostru. Un testament valabil pana in 2070, care prevedea un plan de investitii pentru tinerii romani, este acum uitat de autoritati si de cei care ar fi trebuit sa se lupte pentru averea Fundatiei Gojdu.

Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc", urmariti o poveste impresionanta care nu ar trebui sa lipseasca din manualele de istorie: "In cautarea mostenirii refuzate".

O avere impresionanta, milioane uitate in conturi in bancile budapestane, imobile in cel mai important centru al Europei de Est, spatii comerciale care ar fi putut fi valorificate . O avere pierduta de romani. Este vorba despre averea Gojdu, care, din neputinta, prostie sau indolenta, s-a dus pe apa Sambetei.

Dupa Tezaurul de la Moscova, avutia pierduta a Fundatiei Gojdu este a doua ca valoare si insemnatate. O comoara nationala estimata acum la peste un milliard de euro.

"Fundatia a avut depozite in banci, a avut bunuri cum am spune azi banesti, financiare au fost pierdute", spune profesorul Ioan Aurel Pop, Universitatea Babes Bolyai.

"Tine de demnitate nationala sa nu iti abandonezi bunurile pierdute ilegale, prin furt, prin razboi, indifferent cand si indifferent cum", spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Relaxarea politicienilor maghiari pe acest subiect este direct proportionala cu aparenta neputinta a autoritatilor romanesti de a actiona pentru recuperarea averii lui Gojdu.

In spatele agitatiei din centrul Budapestei se afla o oaza de liniste. Acolo este Capela Ortodoxa Romana, singurul loc pe care noi, romanii, l-am putut recupera din mostenirea lui Emanoil Gojdu.

Istorici, diplomati, inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe si politicieni vorbesc despre avatarurile unei Fundatii bogate care a ramas incurcata in istorie. Povestea mostenirii Gojdu, sambata, la "Romania te iubesc".

Gojdu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului.
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"
Fructele romanesti revin pe mesele romanilor. Duminica, la Romania te iubesc, aflam de ce nu mai au gustul de demult
Fructele romanesti revin pe mesele romanilor. Duminica, la Romania te iubesc, aflam de ce nu mai au gustul de demult
Povestea romanilor care au transformat CAP-ul intr-o afacere cu profit anual de 20 de mil. de euro, duminica, la
Povestea romanilor care au transformat CAP-ul intr-o afacere cu profit anual de 20 de mil. de euro, duminica, la "Romania, te iubesc"
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"