Verdictul de dopaj în cazul Simonei Halep. Mărturiile antrenorilor Patrick Mouratoglou și Darren Cahill

Simona Halep

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat, joi, decizia integrală a tribunalului independent Sport Resolutions în cazul Simonei Halep.

Aceasta prezintă procesul şi detaliile audierii care a avut loc la 28 şi 29 iunie 2023. Documentul a fost redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informaţiile personale de sănătate.

Între altele, se menţionează că fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat şi cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosit în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi riscant.

Potrivit News.ro, decizia finală a tribunalului independent include:

O concluzie conform căreia încălcarea regulilor antidoping de către jucătoare în ceea ce priveşte roxadustat a fost intenţionată.

Citește și
halep
Simona Halep va ataca decizia de suspendare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne. „Nu m-am dopat niciodată”

O concluzie conform căreia tribunalul a fost "convins" că jucătoarea a comis o încălcare a regulilor antidoping ca urmare a datelor din paşaportul său biologic al sportivului.

O concluzie conform căreia informaţiile standard au fost împărtăşite cu experţii care fac parte din Unitatea independentă de paşapoarte biologice ale sportivilor a WADA, iar cunoaşterea de către experţi a identităţii jucătoarei nu a avut niciun impact asupra opiniei lor cu privire la datele din paşaportul biologic al sportivului.

O declaraţie din partea comisiei potrivit căreia "doamna Halep nu este cu siguranţă responsabilă pentru nicio întârziere în audierea şi determinarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătoarei care susţin contrariul, nici ITIA şi nici altcineva implicat nu este".

Juriul a stabilit că "circumstanţele agravante" nu s-au aplicat în acest caz şi decizia sa a fost de a o sancţiona pe jucătoare pentru patru ani, cu începere de la începutul suspendării lor provizorii (7 octombrie 2022).

În decizie se menţionează că nu s-a constatat nicio încălcare a drepturilor Simonei Halep în ceea ce priveşte “audierea accelerată”: “Articolul 7.12.7 din TADP prevede: "Un sportiv care face obiectul unei suspendări provizorii are dreptul, dacă doreşte, la o audiere accelerată împotriva sa, în conformitate cu articolul 8". Cu toate acestea, nu există nicio definiţie a termenului "audiere accelerată" în TADP sau în Regulamentul de procedură. Punctul clar al articolului 7.12.7 este un principiu pe care un tribunal independent ar trebui să îl aplice oricum, şi anume că, în cazul în care un sportiv se află sub incidenţa unei suspendări provizorii, cazul ar trebui să fie soluţionat definitiv cât mai curând posibil, în concordanţă cu asigurarea unei audieri echitabile pentru toate părţile; şi că, atâta timp cât nu este pusă în pericol echitatea faţă de toate părţile, ar putea fi necesare termene foarte scurte pentru a atinge acest obiectiv. Aceasta a fost abordarea acestui Tribunal pe tot parcursul procesului. În consecinţă, o suspendare pe termen nelimitat nu ar încălca dreptul doamnei Halep la o audiere rapidă, cu condiţia ca suspendarea să fie încheiată şi cauza să fie soluţionată cât mai curând posibil, în conformitate cu principiul echităţii faţă de ambele părţi”.

Audierea principală din cadrul procedurii consolidate ("audierea din iunie") a avut loc la Londra, pe parcursul a două zile întregi, 28 şi 29 iunie 2023. A fost o audiere privată. Pentru Halep au depus mărturie Candice Gohier, Patrick Mouratoglou, Frédéric Lefebvre şi Darren Cahill.

Detaliile prezentate despre declaraţia Simonei Halep

Am avut declaraţii semnate de martori ale doamnei Halep, în data de 1 decembrie 2022 şi 15 iunie 2023, precum şi o transcriere a interviului său cu ITIA din 26 octombrie 2022. Doamna Halep a prezentat probe suplimentare în calitate de martor principal/proba directă în prima zi a audierii din iunie, începând cu confirmarea sa că tot ceea ce se afla în cele două declaraţii ale martorilor săi şi tot ceea ce a spus în acel interviu din 2022 era adevărat. Declaraţiile sale de martor, acel interviu şi declaraţia sa verbală au fost toate în limba engleză, pe care o vorbeşte şi o înţelege fără dificultăţi notabile.

Recunoscând importanţa acestui caz pentru doamna Halep, i-am oferit posibilitatea deplină de a ne povesti cum a început să joace tenis şi cum a evoluat până la cariera sa incontestabil de impresionantă.
Rezumând principalele puncte ale mărturiei sale în scopul deciziei noastre:

(1) Dna Halep a fost categorică în sensul că a fost întotdeauna o susţinătoare fermă a unui sport curat şi fără droguri, că nu a luat niciodată nicio substanţă interzisă, că nici măcar nu auzise de Roxadustat până când acesta a fost găsit în proba sa din 29 august şi că nu a donat sau primit sânge nici măcar în cele două ocazii în care a suferit o intervenţie chirurgicală.

(2) Ea începuse să lucreze cu noul său antrenor, domnul Patrick Mouratoglou, în martie 2021 şi se mutase la Academia Mouratoglou a acestuia din Franţa mai târziu în acel an.

(3) Dna Halep şi-a descris sezonul 2022. Ea s-a confruntat cu căldura, umiditatea şi problemele nazale la Citi Open din Washington DC, între 1 şi 7 august, şi nu a reuşit să termine meciul din optimi. Dar a primit apoi o autorizaţie pentru medicamente care să o ajute cu problemele sale de respiraţie nazală şi a câştigat titlul la simplu la National Bank Open din Toronto, care a avut loc între 8 şi 14 august 2022. La 17 august, ea s-a retras de la Western & Southern Open de la Cincinnati din cauza unei accidentări la coapsa dreaptă înainte de meciul din turul al doilea, dar avea încă mari speranţe pentru US Open.

(4) În acel moment, fizioterapeuta doamnei Halep, doamna Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment cu colagen la alimentaţia sa, deoarece nu lua unul.

(5) Ea a descris cum a ajuns să folosească trei suplimente de la acelaşi furnizor. La recomandarea făcută doamnei Gohier de Frédéric Lefebvre (care era directorul pregătirii fizice la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat trei produse de la un furnizor, (pentru a înlocui băutura ei cu electroliţi), (pentru a înlocui băutura de recuperare) şi ("Keto MCT").

(6) Doamna Halep nu auzise niciodată anterior de aceste suplimente. Ea a întrebat-o pe doamna Gohier dacă le-a verificat, iar aceasta i-a răspuns că da. De asemenea, doamna Halep şi doamna Gohier au verificat împreună recipientul şi nu era menţionată nicio substanţă interzisă. De asemenea, dna Halep s-a consultat cu antrenorul ei, dl Mouratoglou, care a spus că toate cele trei produse pot fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu păreau a fi riscante. Doamna Halep era conştientă de posibilitatea contaminării suplimentelor, aşa că a avut întotdeauna grijă să se asigure că produsele sunt verificate şi recomandate de specialişti în domeniu.

(7) Toate cele trei suplimente au fost comandate de doamna Gohier la 16 august 2022 şi trimise direct de către furnizor doamnei Gohier la New York. Jucătoarea a început apoi să utilizeze cele trei suplimente la mijlocul lunii august 2022. (Tribunalul observă că numai suplimentul Keto MCT este cel care necesită o analiză suplimentară, întrucât celelalte două produse erau aparent inofensive).

(8) Doamna Halep a luat Keto MCT în cinci zile între marţi 23 august şi duminică 28 august 2022, lipsind doar miercuri 24 august 2022, deoarece era o zi liberă de la antrenament şi, în mod normal, nu lua suplimente într-o zi fără antrenament. Duminică, 28 august 2022, a fost ultima zi în care a luat Keto MCT. Aceasta a fost ziua dinaintea meciului din primul tur de la US Open, pe care l-a pierdut neaşteptat.

(9) Ea nu a fost îngrijorată atunci când a fost selectată pentru prelevarea de probe în competiţie la 29 august, deoarece zecile de teste anterioare (inclusiv cel din 26 august 2022) au fost toate negative.

(10) Doamna Halep a încetat apoi să mai joace şi să se antreneze, deoarece a decis să se supună operaţiei pe care o avea în vedere de ceva timp. Ea ştia că acest lucru va necesita trei luni de pauză de tenis.

(11) (12) Doamna Halep nu s-a mai antrenat deloc din 28 septembrie şi nu a mai făcut exerciţii fizice, cu excepţia mersului pe jos, până când a început să alerge încet la începutul lunii noiembrie 2022. Ea hotărâse că, după operaţie, nu va mai concura în 2022.

(13) Ea a fost şocată când a fost anunţată la 7 octombrie 2022 că proba din 29 august fusese testată pozitiv pentru Roxadustat. (14) La 21 octombrie 2022, doamna Halep a primit confirmarea că proba B fusese, de asemenea, testată pozitiv pentru Roxadustat. Până la acel moment, ea dispusese deja ca dna Gohier să furnizeze mostre din suplimentele sale, inclusiv Keto MCT, profesorului Jean-Claude Alvarez pentru a fi testate; iar la 19 octombrie 2022 a mers la laboratorul profesorului Alvarez şi a furnizat o mostră de păr pentru a fi testată pentru Roxadustat.

Doamna Halep a fost categorică pe tot parcursul mărturiei sale că nu a luat şi nu va lua niciodată vreo substanţă interzisă. Ea a adăugat alte două motive pentru care nu ar fi folosit Roxadustat: şi a înţeles că Roxadustat ar fi interferat cu eficacitatea tratamentului respectiv; şi în al doilea rând, avea o intervenţie chirurgicală programată şi a înţeles că folosirea Roxadustat în apropierea acestei intervenţii chirurgicale ar fi reprezentat un risc grav pentru sănătate. (Tribunalul ia act de faptul că, potrivit propriilor sale mărturii, doamna Halep nu ar fi ştiut nimic despre niciunul dintre aceste două aspecte înainte de a auzi pentru prima dată de Roxadustat la 7 octombrie 2022, dar şi de faptul că punctul ei principal a fost că oricum nu a folosit şi nu ar fi folosit niciodată vreo substanţă interzisă).

Cea de-a doua declaraţie de martor a doamnei Halep a prezentat programul ei de competiţii din martie până în septembrie 2022. În timpul declaraţiei sale verbale, avocatul său, dl Jacobs, a ghidat-o pe dna Halep prin programul său de tenis în jurul unor date din 2014 şi 2017 referitoare la probele de sânge ABP 2 şi 19 (menţionate mai târziu în prezenta decizie), şi apoi prin programul său din 2022, inclusiv datele referitoare la probele ABP 44 şi 46. Cu toate acestea, nu este necesar să intrăm în detalii în acest moment.

Observăm că dna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT în formularul de control doping ("DCF") pentru testul său de urină din 29 august 2022. De asemenea, ea nu l-a menţionat nici în interviul său din 26 octombrie 2022 cu ITIA. În cadrul audierii, ea a declarat că probabil că a uitat pur şi simplu. Aceasta a fost o neglijenţă distinctă din partea ei, în special la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost şi mai evidentă.

În rest, în afară de una sau două mici discrepanţe fără importanţă, totul în declaraţiile sale de martor şi în probele orale a fost în concordanţă cu ceea ce a spus în interviul din 26 octombrie 2022 cu ITIA. Ea a confirmat în acel interviu că nu a suferit niciodată de anemie.

Ce se scrie în decizie despre declaraţia lui Patrick Mouratoglou

Cele două declaraţii de martor ale domnului Mouratoglou au confirmat implicarea sa în recomandarea de a înlocui suplimentele luate de doamna Halep, aşa cum s-a descris deja mai sus. De la deschiderea Academiei sale în 1996, acesta a lucrat cu mulţi jucători de tenis de elită (iar numele pe care le-a dat includeau cu siguranţă jucători aflaţi în vârful sportului). El nu a avut niciodată niciun motiv să creadă că dna Halep ar fi utilizat substanţe interzise sau metode de dopaj, inclusiv dopaj sanguin. El nu a ezitat să spună că era o jucătoare onestă care nu ar fi luat niciodată vreo substanţă care i-ar fi pus în pericol cariera şi reputaţia.

A fost foarte conştient de responsabilităţile antidoping ale sportivilor şi antrenorilor şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a se asigura că sportivii săi respectă Codul WADA. El a confirmat cu doamna Gohier că a verificat acele trei suplimente de la ..... A discutat cu doamna Halep şi i-a spus că pot fi folosite în siguranţă. De asemenea, el ştia că a sponsorizat o serie de sportivi, dintre care unii erau antrenori de tenis şi sportivi retraşi.

Declaraţia lui Darren Cahill

Domnul Cahill a fost antrenorul principal de tenis al dnei Halep din martie 2015 până în septembrie 2021. În afară de doamna Halep, el a antrenat câteva jucătoare de vârf.

El nu a avut nicio implicare în evenimentele din 2022, la care se referă acest caz. Declaraţia sa este, în esenţă, o referinţă de caracter pentru dna Halep. Aceasta nu este o critică. Domnul Cahill povesteşte cum a devenit antrenorul doamnei Halep şi oferă o descriere elogioasă a doamnei Halep ca fiind o jucătoare de tenis profesionistă curată, dedicată, integră şi cu un caracter impecabil. Cu toate acestea, el nu este în măsură să arunce mai multă lumină asupra problemelor pe care trebuie să le rezolvăm.

Concluziile tribunalului cu privire la contaminarea suplimentului Keto MCT

Concluzia noastră este că doamna Halep a dovedit că, conform balanţei probabilităţilor, suplimentul Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat.

Cu toate acestea, din concluzia noastră privind chestiunea concentraţiei rezultă că a existat o altă sursă de Roxadustat, fie în totalitate, fie în cea mai mare parte, în proba din 29 august a jucătoarei. În consecinţă, pentru a evita sancţiunea implicită de 4 ani de suspendare, doamna Halep trebuie, de asemenea, să demonstreze că, în funcţie de probabilitate, utilizarea Roxadustatului din acea altă sursă nu a fost intenţionată (a se vedea punctul 25 de mai sus).

Concluzia tribunalului cu privire la acuzaţiile privind Roxadustat

Întrucât doamna Halep nu a reuşit să demonstreze că încălcările admise ale regulilor antidoping imputate de ITIA la 31 octombrie 2022 şi bazate pe proba sa din 29 august nu au fost intenţionate, ea va fi sancţionată pentru aceste ADRV intenţionate. Tratăm chestiunea sancţiunilor după ce ne expunem decizia şi motivele cu privire la acuzaţiile ABP.

Recunoaştem că concluziile noastre implică o constatare a unui lucru care în sine pare extrem de improbabil: faptul că, în jurul aceleiaşi perioade în 2022, dna Halep a ingerat Roxadustat din două surse complet separate, Keto MCT şi o altă sursă niciodată identificată. Este de bun simţ şi logic ca, având în vedere că deciziile noastre anterioare au condus la o concluzie atât de discutabilă, să ne întrebăm dacă nu cumva una sau alta dintre aceste concluzii anterioare este eronată. Dar noi am făcut acest lucru. Acţionând, aşa cum trebuie, pe baza dovezilor pe care le avem în faţă, inclusiv în special a dovezilor ştiinţifice extinse, suntem convinşi că acestea ne conduc la concluzia că (1) după toate probabilităţile, Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat, dar şi (2) că doamna Halep trebuie să fi ingerat în mod clar Roxadustat dintr-o altă sursă. Nu ar trebui să speculăm, şi nici nu o facem, asupra modului în care s-a ajuns la coincidenţa aparent foarte puţin probabilă a celor două surse separate de Roxadustat. Dovezile pur şi simplu nu ne spun. Tot ce putem adăuga aici este că, dacă ar trebui să eliminăm una sau alta dintre concluziile (1) şi (2) pentru a elimina această coincidenţă, ar fi concluzia (1). Dovezile în sprijinul concluziei (2) sunt prea convingătoare pentru ca aceasta să fie cea pe care să o dăm.

Citeşte aici decizia integrală.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat cu roxadustat. „Antrenorul i-a spus că e sigur de folosit”
Cine i-a dat Simonei Halep suplimentul contaminat cu roxadustat. „Antrenorul i-a spus că e sigur de folosit”

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat, joi, motivarea deciziei de suspendare pe 4 ani a Simona Halep, ca urmare a încălcării regulamentului anti-doping.

Simona Halep va ataca decizia de suspendare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne. „Nu m-am dopat niciodată”
Simona Halep va ataca decizia de suspendare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne. „Nu m-am dopat niciodată”

Simona Halep va ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne decizia de suspendare pentru dopaj.

Expert francez: Simona Halep trebuia să aibă de 100 de ori mai mult Roxadustat la analize, ca să poți spune că s-a dopat
Expert francez: Simona Halep trebuia să aibă de 100 de ori mai mult Roxadustat la analize, ca să poți spune că s-a dopat

Prof. Jean-Claude Alvarez - expert toxicolog la Spitalul Universitar Garches din Franța - a explicat într-un interviu acordat corespondentului Pro TV Cosmin Stan de ce, în opinia sa, Simona Halep a fost ”condamnată” pe nedrept de tribunalul sportiv.

Simona Halep, noi declarații după suspendare. „Voi dovedi că sunt curată”. Ce spune tatăl sportivei
Simona Halep, noi declarații după suspendare. „Voi dovedi că sunt curată”. Ce spune tatăl sportivei

Simona Halep se consideră victima unei mari nedreptăți și va face apel la decizia de suspendare. „Nu m-am dopat niciodată” spune multipla campioană, care se declară „șocată” și „foarte dezamăgită”.

Mesajul lui Darren Cahill după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani:
Mesajul lui Darren Cahill după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani: "Sprijinul meu față de ea e neclintit"

Simona Halep, 31 de ani, a primit o suspendare de patru ani în cazul de dopaj. Cu toate acestea, australianul Darren Cahill, fostul antrenor al dublei câștigătoare de Grand Slam, continuă să fie alături de sportiva noastră.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent