Toti i-au spus ca e un impostor, dar le-a demonstrat contrariul. Povestea unui copil devenit vedeta, dupa ce a fost abandonat
"Incurcate sunt caile fotbalului", asa se spune de multe ori cand avem de-a face cu un meci ciudat, cu o rasturnare de situatie sau o victorie de rasunet a unei echipe mici in fata uneia mult mai importante.
Insa cum reactioneaza lumea cand vine vorba despre drama si sacrificiul unui individ care si-a incercat norocul si a reusit?
Povestea pare chiar incredibila si este atat de surprinzatoare incat cine ar incerca sa demonstreze contrariul, 'caile fotbalului' ii vor ramane un mister. Povestea lui Joseph Minala.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
ACTELE (NU) MINT
"Batranelul" sau "bunicul", asa cum i se spune in lumea fotbalului, surprinde cu alura sa atunci cand imbraca tricoul celor de la Lazio Roma. La aproape 18 ani, cat zice ca are, atat presa, cat si iubitorii fotbalului considera ca e un impostor. Nimeni nu-i stie inca povestea, iar toata lumea spune ca e mult mai batran decat o arata actele.
Flagelul actelor falsificate de jucatorii africani e tot mai prezent in fotbalul mare. Insusi Jose Mourinho a lasant ideea ca marele Eto'o nu este atat de tanar cum o arata actele. Nu stim inca adevarul; cert este ca sunt multi jucatori africani talentati care au patruns in fotbalul european adusi din tarile lor de scouteri care au pacalit cluburile ca sunt mai tineri: fals in documente. Un caz similar, dar nu identic cu povestea lui Minala.
Nascut la 24 august 1996, dupa cum spun actele, Minala este originar din Camerun. Familie mare, saracie, o poveste des intalnita in unele parti ale globului. Parintii, care nu aveau vreun venit, strang bani pentru ca pustiul lor sa mearga la o academie de fotbal. Fondurile au fost adunate de la cunostinte si rude pentru ca macar unul dintre cei 12 copii pe care ii au sa poata spera la un viitor mai bun.
INCEPUTUL
Norocul sau a fost un scouter european, care il vede la un trial si decide ca joaca suficient de bine pentru a starni interesul unor echipe din Europa. Il duce in Italia, la Roma, acolo unde primeste prima sa mare lovitura: in centrul orasului, in spatele Garii Termini, pustiul Joseph Minala este abandonat de scouter, avand la el doar un telefon mobil. Speriat, se duce la politia garii, care ii ia datele, ii asculta povestea si incearca sa-l ajute.
Un copil singur la Roma, intr-o tara straina - a carei limba ii era total necunoscuta - este o imagine extrem de dura. Dar nu dispera, chiar daca politia italiana ii spune clar ca nu poate identifica persoana care l-a abandonat acolo. Ramane cateva zile singur, timp in care cazul sau este mediatizat, apoi intra pe lista copiilor fara adapost care au nevoie de o familie.
Norocul sau vine rapid, pentru ca primeste un telefon: cineva vrea sa-l adopte. Urmeaza intalnirea cu 'parintii de imprumut' si totul merge perfect: avea din nou alaturi persoane in care se putea increde. Noua sa familie asculta povestea lui, cum a plecat din Camerun pentru a-si gasi incerca norocul in Italia si cum fotbalul este lucrul in care crede cel mai mult. Asa ca e trimis la antrenamentele echipei Vigor Perconti, un club de amatori din Roma.
FOTBALUL
Urmeaza o perioada in care Joseph creste constant ca forma de joc, reusind sa castige un campionat local la Roma. Intra si cei de la Napoli pe fir, insa dupa un trial de doua luni acolo, camerunezul nu impresioneaza. Lazio Roma se intereseaza de el, iar dupa alte doua luni semneaza pe trei ani. Avea deja 17 ani, iar debutul pentru echipa mare avea loc la 16 martie 2014.
Varsta incepe sa ii joace feste: cei din afara clubului erau convinsi ca Minala este mult mai batran decat o spun actele. Lazio emite un comunicat in care ii ia apararea, in timp ce Liga Profesionista Italiana studiaza bine cazul, pentru a vedea daca se impun sanctiuni. Au incercat sa afle detalii si in Camerun, iar dupa cateva saptamani de cercetari se da verdictul: Minala are 17 ani reali.
Initial, cand a fost parasit la Termini, lui Joseph i s-a spus ca AC Milan este pe urmele sale, doar ca si asta a fost tot o pacaleala. Pustiul care imbraca tricoul lui Lazio isi aminteste cum incasa putin peste 200 de euro pe luna la inceput, intreaga suma fiind trimisa familiei din Camerun, oamenii care au crezut in el si care aveau mare nevoie de ajutorul sau.
"M-am nascut in Yaounde, Camerun, pe 24 august 1996, un fapt care poate fi usor de verificat. Arat mai in varsta? Se poate, dar e ceva obisnuit pentru africani. Eu am 17 ani si asta e clar. Va invit pe toti la mjoratul meu", spune Minala.
ACTORUL BATRAN
De multe ori se spune despre jucatorii de fotbal care ajung la un anumit nivel financiar ca banii pe care ii castiga sunt nemeritati in raport cu alte categorii sociale. Insa nu multi analizeaza si sacrificiile pe care le fac pentru a ajunge sa fie bine vazuti.
Minala, spre exemplu, a jucat si intr-o comedie: "Eu nu sunt invizibil", coincidenta stranie cu problemele pe care urma sa le intalneasca. Norocul sau a fost ca fimul s-a facut in limba italiana, pe care o stapanea destul de bine, asa ca i-a fost usor sa se adapteze. De asemenea, banii castigati din acel rol au fost trimisi acasa. La fel cum se intampla si acum cu mare parte din cei 1.500 de euro pe luna, cat incaseaza din contractul de jucator profesionist.
"Acesta este motivul pentru care joc fotbal. Am o ambitie mare sa joc, sa demonstrez ca sunt bun. Parintii mei nu muncesc si le trimit cam tot ce castig pentru ca ei sa traiasca putin mai bine. Multumesc lui Dumnezeu ca pot juca fotbal si ca pot castiga suficient pentru a-mi ajuta familia", spune Joseph, coplesit de emotii.
Povestea lui este despre incredere si ambitia de a reusi. Un suflet de copil intr-un 'ambalaj expirat', cum il catalogau italienii, a putut sa dea o lectie tuturor.
Text: Ionut Curea / editor www.sport.ro