Super Liga europeană ar putea începe în septembrie. Cum vor fi afectate celelalte cluburi
Super Liga europeană ar putea începe în septembrie, a declarat secretarul general al noii competiţii, Anas Laghrari, pentru Le Parisien, citat de News.ro.
"Totul ar putea începe peste cinci luni", chiar şi în cazul neajungerii la un acord cu UEFA, a precizat secretarul general.
El a dat asigurări că Super Liga este o competiţie "pe care toată lumea vrea să o vadă, care va face oamenii să viseze, care poate aduce tinerii la un fotbal intrat în nebunia transferurilor şi a banilor".
Proiectul Super Ligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.
"Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.
Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.
Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.
Experţii financiari avertizează că Super Liga va afecta cluburile mici
Planul de înfiinţare al Super Ligii europene de fotbal ar putea avea ca efect diminuarea audienţei şi a contractelor pentru drepturile de televizare şi în cele din urmă va afecta rating-ul de credit al cluburilor care nu sunt implicate în noua competiţie europeană, conform lui Michael Goldberg, vicepreşedintele agenţiei de rating de credit DBRS Morningstar, citat de Reuters.
Goldberg susţine că modelul Super Ligii promovează o mai mare inechitate, iar cluburile de top vor avea o situaţie financiară şi mai bună, care le vor oferi capacitatea să transfere cei mai buni jucători şi să câştige mai uşor meciurile din campionatele naţionale, faţă de cum o făceau până acum.
''Din punct de vedere financiar, cluburile din această Super Ligă o vor duce mai bine, dar cred că se va diminua produsul pe care îl oferă liga internă. Atunci cluburile care nu participă la Super Ligă ar putea fi şi mai mult dezavantajate decât erau înainte'', a opinat expertul financiar.
Conform lui Goldberg, veniturile din radiodifuzare şi sponsorizări în cadrul ligilor interne vor continua să fie semnificative, dar ar putea scădea în timp, pentru că ''fanii nu vor vrea să vadă un rezultat de 5-0 în fiecare săptămână''.
Pentru a evalua datoriile cluburilor de fotbal, DRBS Morningstar analizează anvergura şi instabilitatea veniturilor, câştigurile şi fluxul de lichidităţi, scrie Agerpres.
''La cluburile care participă în Super Ligă, cred că anvergura veniturilor va creşte şi instabilitatea lor se va diminua, în timp ce la cluburile care nu participă, cred că anvergura va scădea şi instabilitatea va creşte. Aşa că va exista o mai mare diferenţă în ce priveşte rating-ul de credit, iar apoi ne vom uita la bilanţuri şi la modul în care aceste cluburi sunt capitalizate. Ca urmare, creşterea veniturilor va compensa creşterea datoriilor pe care şi le vor asuma cluburile participante la Super Ligă, dar şi cluburile mici îşi vor creşte datoria pentru a trece prin această perioadă de COVID sau prin perioadele viitoare de stres financiar, iar rating-ul de credit va suferi din acest motiv'', a adăugat expertul de la DRBS Morningstar