Primele explicații oferite de Kamila Valieva după ce a fost depistată pozitiv. O atletă de culoare exclusă face acuzații

kamila valieva
Getty

Patinatoarea Kamila Valieva, depistată pozitiv, dar autorizată să concureze la Jocurile de la Beijing, s-ar fi apărat, susţinând că s-a contaminat din greșeală cu medicamentele bunicului ei, informează Daily Mail.

Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul doping în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a folosit același pahar cu apă după ce bunicul ei și-a luat medicamentele prescrise pentru a trata o problemă la inimă.

Oswald a mai remarcat "că un tânăr de 15 ani nu ar face nimic rău singur”. Luni, într-un interviu acordat Reuters, Witold Banka, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

La rândul său, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunţat că va aştepta o decizie de fond asupra consecinţelor controlului lui Valieva, pentru a da medaliile probelor la care ea va fi participat la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

CIO a considerat că este "nepotrivit" organizarea ceremoniilor fără ca fondul cauzei să fie soluţionat. Iar organismul reamintit, marţi, că nu a primit motivarea deciziei din partea TAS.

"De dragul corectitudinii între sportivii implicaţi”, CIO va aştepta aşadar până se stabileşte sau nu încălcarea de către tânăra patinatoare a regulilor antidoping, care durează în general câteva luni, pentru a stabili podiumul probei pe echipe. "Există şanse mari de a nu da medalia bună echipei potrivite”, a anunţat CIO.

Forul olimpic a cerut, de asemenea, Federaţiei Internaţionale (ISU) să califice un al 25-lea participant la programul liber de joi, în cazul în care Kamila Valieva termină marţi printre primii 24 în programul scurt. În cele din urmă, CIO a informat că eşantionul B al patinatoarei ruse nu a fost încă analizat.

Atleta americană Sha'Carri Richardson, interzisă la Jocurile Olimpice de la Tokyo: E o problemă de culoare a pielii

Atleta americană Sha'Carri Richardson, interzisă la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a fumat cannabis, a afirmat luni că diferenţa de tratament dintre ea şi patinatoarea rusă Kamila Valieva, autorizată să concureze la Olimpiada de iarnă de la Beijing în ciuda unui control antidoping pozitiv, se datorează culorii pielii sale, informează AFP.

"Totul ţine de culoarea pielii", a scris sprintera într-un mesaj pe Twitter. "Puteţi să-mi daţi un răspuns solid despre diferenţa dintre situaţia mea şi a ei? Mama a murit şi nu am putut alerga, iar eu eram una dintre favoritele pentru top 3. Singura diferenţă pe care o văd este că sunt o tânără de culoare", a adăugat specialista pe distanţa de 100 m.

Testată pozitiv în timpul selecţiilor olimpice americane pentru JO de la Tokyo, Richardson a explicat că a fumat marijuana din cauza morţii mamei sale.

"THC (substanţa activă a cannabisului - n.red.) chiar nu este un medicament care îmbunătăţeşte performanţa!!!!'', a subliniat într-un alt tweet atleta americană, care câştigase proba de 100 m din cadrul selecţiilor SUA.

Contraexpertiza în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva nu fost încă efectuată

Eşantionul B al patinatoarei ruse Kamila Valieva, recoltat înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, nu a fost încă analizat, în ciuda unui rezultat pozitiv iniţial la testul antidoping, a anunţat marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters.

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în proba individuală feminin, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Valieva a fost supusă unui control antidoping la Campionatele Rusiei, pe 25 februarie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe, unde Rusia a cucerit aurul olimpic.

Decizia TAS de a o lăsa pe Kamila Valieva să concureze, pe motiv că menţinerea suspendării i-ar cauza prejudicii "ireparabile", a provocat indignare din partea sportivilor şi oficialilor din întreaga lume, conform Reuters.

Dacă Valieva se va clasa pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu va avea loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci va fi amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie.

Denis Oswald, preşedintele comisiei de disciplină a CIO, a precizat că amânarea ceremoniei a fost necesară, pentru că acest caz de dopaj nu a fost încă rezolvat.

"Vrem să alocăm medalia persoanei potrivite" a declarat Oswald în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că patinatoarea rusă "nu ar face nimic greşit de una singură".

Luni, într-un interviu acordat Reuters, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Witold Banka, a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

Oswald a mai spus că, având în vedere că proba B nu a fost încă examinată de laborator, orice sancţiune va fi decisă doar după adoptarea unei decizii finale în acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană
Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană

Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat un meci de către Federaţia iraniană de fotbal după ce a îmbrăţişat o suporteră la un meci de campionat, a anunţat, luni, presa sportivă locală, citată de AFP.

 

A murit Florin Oprea, portarul alături de care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană
A murit Florin Oprea, portarul alături de care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană

Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a decedat, marţi, a anunţat clubul pe pagina sa de Facebook.

Melodia românească virală cu care au sărbătorit titlul jucătorii lui Inter Milano. Au dansat în vestiar. VIDEO
Melodia românească virală cu care au sărbătorit titlul jucătorii lui Inter Milano. Au dansat în vestiar. VIDEO

Inter Milano a învins-o, luni, pe rivala AC Milan, scor 3-2, în "Derby della Madonnina", și a devenit astfel noua campioană a Italiei.

 

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.