Primele explicații oferite de Kamila Valieva după ce a fost depistată pozitiv. O atletă de culoare exclusă face acuzații

kamila valieva
Getty

Patinatoarea Kamila Valieva, depistată pozitiv, dar autorizată să concureze la Jocurile de la Beijing, s-ar fi apărat, susţinând că s-a contaminat din greșeală cu medicamentele bunicului ei, informează Daily Mail.

Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul doping în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a folosit același pahar cu apă după ce bunicul ei și-a luat medicamentele prescrise pentru a trata o problemă la inimă.

Oswald a mai remarcat "că un tânăr de 15 ani nu ar face nimic rău singur”. Luni, într-un interviu acordat Reuters, Witold Banka, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

La rândul său, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunţat că va aştepta o decizie de fond asupra consecinţelor controlului lui Valieva, pentru a da medaliile probelor la care ea va fi participat la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

CIO a considerat că este "nepotrivit" organizarea ceremoniilor fără ca fondul cauzei să fie soluţionat. Iar organismul reamintit, marţi, că nu a primit motivarea deciziei din partea TAS.

"De dragul corectitudinii între sportivii implicaţi”, CIO va aştepta aşadar până se stabileşte sau nu încălcarea de către tânăra patinatoare a regulilor antidoping, care durează în general câteva luni, pentru a stabili podiumul probei pe echipe. "Există şanse mari de a nu da medalia bună echipei potrivite”, a anunţat CIO.

Forul olimpic a cerut, de asemenea, Federaţiei Internaţionale (ISU) să califice un al 25-lea participant la programul liber de joi, în cazul în care Kamila Valieva termină marţi printre primii 24 în programul scurt. În cele din urmă, CIO a informat că eşantionul B al patinatoarei ruse nu a fost încă analizat.

Atleta americană Sha'Carri Richardson, interzisă la Jocurile Olimpice de la Tokyo: E o problemă de culoare a pielii

Atleta americană Sha'Carri Richardson, interzisă la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a fumat cannabis, a afirmat luni că diferenţa de tratament dintre ea şi patinatoarea rusă Kamila Valieva, autorizată să concureze la Olimpiada de iarnă de la Beijing în ciuda unui control antidoping pozitiv, se datorează culorii pielii sale, informează AFP.

"Totul ţine de culoarea pielii", a scris sprintera într-un mesaj pe Twitter. "Puteţi să-mi daţi un răspuns solid despre diferenţa dintre situaţia mea şi a ei? Mama a murit şi nu am putut alerga, iar eu eram una dintre favoritele pentru top 3. Singura diferenţă pe care o văd este că sunt o tânără de culoare", a adăugat specialista pe distanţa de 100 m.

Testată pozitiv în timpul selecţiilor olimpice americane pentru JO de la Tokyo, Richardson a explicat că a fumat marijuana din cauza morţii mamei sale.

"THC (substanţa activă a cannabisului - n.red.) chiar nu este un medicament care îmbunătăţeşte performanţa!!!!'', a subliniat într-un alt tweet atleta americană, care câştigase proba de 100 m din cadrul selecţiilor SUA.

Contraexpertiza în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva nu fost încă efectuată

Eşantionul B al patinatoarei ruse Kamila Valieva, recoltat înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, nu a fost încă analizat, în ciuda unui rezultat pozitiv iniţial la testul antidoping, a anunţat marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters.

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în proba individuală feminin, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Valieva a fost supusă unui control antidoping la Campionatele Rusiei, pe 25 februarie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe, unde Rusia a cucerit aurul olimpic.

Decizia TAS de a o lăsa pe Kamila Valieva să concureze, pe motiv că menţinerea suspendării i-ar cauza prejudicii "ireparabile", a provocat indignare din partea sportivilor şi oficialilor din întreaga lume, conform Reuters.

Dacă Valieva se va clasa pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu va avea loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci va fi amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie.

Denis Oswald, preşedintele comisiei de disciplină a CIO, a precizat că amânarea ceremoniei a fost necesară, pentru că acest caz de dopaj nu a fost încă rezolvat.

"Vrem să alocăm medalia persoanei potrivite" a declarat Oswald în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că patinatoarea rusă "nu ar face nimic greşit de una singură".

Luni, într-un interviu acordat Reuters, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Witold Banka, a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

Oswald a mai spus că, având în vedere că proba B nu a fost încă examinată de laborator, orice sancţiune va fi decisă doar după adoptarea unei decizii finale în acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Incident grav în fotbalul românesc. Un arbitru a ajuns direct pe patul de spital, după ce a fost agresat de un jucător
Incident grav în fotbalul românesc. Un arbitru a ajuns direct pe patul de spital, după ce a fost agresat de un jucător

Un fotbalist din Liga a 4-a, care joacă la echipa Eciro Forest Telciu, a fost reţinut pentru 24 de ore de către poliţişti după ce a agresat un arbitru, care a ajuns internat în spital.

Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Africa de Sud a fost arestat. Ce a făcut cu sume uriașe de bani
Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Africa de Sud a fost arestat. Ce a făcut cu sume uriașe de bani

Preşedintele Federaţiei Sud-Africane de Fotbal (SAFA), Danny Jordaan, a fost arestat, miercuri, în urma acuzaţiilor că a folosit banii forului în scopuri personale, potrivit presei locale, relatează Reuters.

Michael Hubner a murit. Multiplul campion mondial la ciclism avea 65 de ani
Michael Hubner a murit. Multiplul campion mondial la ciclism avea 65 de ani

Michael Hubner, sextuplul campion mondial de ciclism pe pistă, a murit la vârsta de 65 de ani, a anunţat, marţi, Federaţia germană de ciclism, informează DPA.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.