O scurta poveste a coruptiei profesioniste printre amatori. Rolul mitei in cea mai mare echipa a lumii din fotbal. INFOGRAFIC

fifa

"Better, Stronger, Blatter" sau cum a schimbat fotbalul promovat de FIFA deviza progresului in sport.

“Fotbalul nu numai ca este o afacere mica, dar este si una proasta. Pana de curand, si chiar si in prezent, oricine a petrecut macar putin timp in lumea fotbalului a descoperit ca asa cum petrolul face parte din industria carburantilor, si prostia face parte din afacerea denumita fotbal.” Simon Kuper si Stefan Szymanski descriu astfel fotbalul si afacerea din jurul sau in una dintre cele mai bune carti despre businessul in fotbal, Soccernomics.

Ei vorbesc despre fotbal ca despre o afacere mica. Atat de mica, incat cele mai mari incasari raportate de Real Madrid vreodata in istorie, si cele mai mari din istoria fotbalului, adica peste 520 de milioane de euro in 2013, ar clasa clubul din capitala Spaniei undeva in jurul locului 120 in topul celor mai profitabile companii din Finlanda, o tara cu putin peste 5 milioane de locuitori.

Fotbalul este, in acelasi timp, un mix fericit intre bani si pasiune, dar si un amestec mai putin fericit de management bazat pe sentiment si argumente de peluza. Pentru fotbal, nu exista un moment mai important decat o Cupa Mondiala. Spre deosebire de UEFA Champions League, cea mai performanta competitie de fotbal din lume, Cupa Mondiala aduna toate culturile fotbalului, cei mai importanti jucatori ai lumii, si le imbraca intr-un pachet premium pentru sponsori, fani si televiziuni. Premium, atata timp cat nu sunt vuvuzele.

Acolo unde sunt insa multi bani, miza este atat de mare incat linia care valideaza orice miscare, orice cec si orice tranzactie bancara ar avea nevoie, precum in cazul golurilor fantoma, de o camera hawk-eye. Astfel, intr-o lume a lobbyului pe bani grei chiar si in sport, pe holurile FIFA tocmai s-a semnalizat offside.

Citește și
cupa mondiala 2014 brazilia
Un politist din Brazilia surprins in timp ce a tras focuri de arma in fata unor protestatari inainte de Argentina-Bosnia

Harta spagilor pentru Cupa Mondiala din Qatar 2022

*Infografic realizat de Sport.ro cu harta spagilor pentru Cupa Mondiala din 2022. Mai multe despre acest subiect cititi AICI.

harta spagilor FIFA

Inainte ca Mondialul din Brazilia sa inceapa, FIFA a devenit subiectul principal al unui scandal de mita care ar fi condus la alegerea Qatarului pentru organizarea turneului final al Cupei Mondiale din 2022.

“Inca din 2010, cand Qatar a fost aleasa sa gazduiasca mondialul din 2022, au existat suspiciuni privind modul in care una dintre cele mai putin prietenoase tari pentru a organiza un turneu final (in timpul verii) a reusit sa puna mana pe acest eveniment. Astfel ca informatiile publicate in data de 1 iunie de catre Sunday Times, un ziar britanic, cu e-mailuri ale unei campanii uriase facute de Mohamed bin Hammam, un fost vice-presedinte FIFA din Qatar, au socat, dar nu au surprins. Forul care guverneaza fotbalul se afla acum sub presiune sa reorganizeze alegerile, presiune in fata careia Sepp Blatter incearca sa reziste”, scrie The Economist.

In urma scandalului murdar de la FIFA, aparut dupa dezvaluirile din Sunday Times, nimeni nu a fost pedepsit. Nimeni nu a fost pedepsit nici dupa ce FIFA a descoperit mai multe meciuri trucate inainte de Mondialul din 2010.

Singurii care au platit in ultimii ani au fost 7 oficiali FIFA iesiti din rangurile inalte. Doi pentru ca au cerut mita de la reporter aflati sub acoperire inainte de Cupa Mondiala din 2010, organizata in Africa de Sud, altul bin Hammam, din Qatar, acuzat ca ar fi oferit mima catre federatia de fotbal din Caraibe pentru a-l inlocui pe Blatter, si alti oficiali de un renume mai mic.

The Economist, una dintre cele mai importante reviste economice ale lumii pune sub semnul intrebarii calitatea lui Blatter de a mai reusi, la cei 78 de ani ai sai, sa conduca fotbalul.

“Nu il mai sustin pe Blatter. Nu exclud sa candidez impotriva lui”, spune chiar si Michel Platini, unul dintre fostii apropiati ai sefului FIFA.

Numit “un dinosaur aflat la conducerea FIFA din 1998”, Blatter a promis la ultimele alegeri ca va curata FIFA. Nu s-a intamplat asa, ci dimpotriva. “In oricare alta organizatie, scandalurile financiare fara incetare ar fi condus la excluderea sa cu multi ani in urma”, scriu ziaristii britanici despre seful FIFA.

Lista acuzatiilor de coruptie in sport

Fotbalul nu este singurul afectat de scandaluri de mita, coruptie si comportament abuziv.

Comitetul International Olimpic s-a aflat in pozitia FIFA in 2002, cand a fost implicat intr-un scandal de coruptie precum cel de acum cu Qatar. Bernie Ecclestone, marele sef Formula 1, a fost acuzat in Germania de mita, in timp ce un patron din NBA tocmai a fost exclus de la club din cauza unor remarci rasiste.

Nici cricket-ul, al doilea cel mai popular sport din lume, si asta datorita Indiei, nu a fost ferit de scandaluri cu meciuri trucate, in timp ce SUA se lupta in procese de plati compensatorii pentru accidentari fictive.

Pariuri de 1 miliard de dolari pe meci la CM 2014

fifa

Conform The Economist, 1 miliard de dolari se pariaza pe fiecare meci la acest mondial. Astfel de sume inseamna si jucatori importanti, extrem de bogati si extrem de influenti.

In 1994, nationala Columbiei avand in teren una dintre cele mai mari generatii din istoria sa, pierdea cu Romania si era eliminata din Grupe, la capatul unor meciuri dezastruoase. Jucatorii evoluau sub o presiune uriasa. De acasa, familiile lor erau amenintate cu moartea de liderii cartelurilor de droguri care pariau sume uriase pe Columbia.

Rezultatul final? Dupa eliminarea de la Mondial, la scurt timp de la aterizarea in tara, capitanul Andres Escobar a fost asasinat in strada de doi bodyguarzi ai unui lider mafiot. Andres Escobar, unul dintre liderii generatiei sale, isi daduse autogolul cu care Columbia fusese eliminata de la Mondial.

Impotriva coruptiei si a scandalurilor, FIFA a adus un “tar al eticii”, Mark Pieth, poreclit astfel de cele mai importante publicatii ale lumii.

“Dar cine il va asculta pe el vorbind despre reforma cand organizatia pe care o reprezinta este condusa de Blatter?” – The Economist.

Fotbalul este iubit si vizionat de jumatate din planeta. China investeste mult, dar nu are rezultate, iar audientele sunt modeste la fotbal. India investeste putin, ofera audiente rezonabile la fotbal, dar rezultatele nu exista. Iar America investeste mult, are multi copii inscrisi la "soccer", dar in termen de audienta sportul acesta este inca mult sub fotbalul american, NBA, hockey si baseball.

Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo, Rooney, Pirlo, Iniesta, van Persie - cu totii sunt nume uriase care au pastrat fotbalul in perioada generatiei lor in topul celor mai iubite activitati din lume. Locul lor este alaturi de fani. Indiferent de tara, tricourile cu ei exista in fiecare colt, din favelele braziliene, pana pe yachturile de lux din Monte Carlo.

FIFA nu este insa o organizatie conceputa pentru a fi iubita sau macar apreciata. Sigla FIFA nu va fi niciodata aplaudata la un eveniment. Blatter nu va fi asteptat de o galerie la aeroport, dupa un eveniment realizat impecabil. Ignorata de public, FIFA este o afacere, nu neaparat privata, dar care se exprima in privat.

Din cand in cand, din spatele portilor inchise, nu de "autobaza" lui Jose Mourinho, cateva e-mailuri care scapa afara spun o scurta poveste a coruptiei profesioniste intr-o federatie a fotbalului amator.

Autor: Catalin Andrei, editor www.sport.ro
*Surse: The Economist; Sunday Times; www.sport.ro

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Lectia de respect pe care suporterii japonezi au dat-o in Brazilia. Gestul facut dupa ce echipa lor a fost invinsa
Lectia de respect pe care suporterii japonezi au dat-o in Brazilia. Gestul facut dupa ce echipa lor a fost invinsa

Fanii japonezi au inceput sa faca curatenie pe stadion, la cateva minute dupa finalul partidei debut al echipei lor nationale, la Campionatul Mondial de Fotbal 2014.

Un politist din Brazilia surprins in timp ce a tras focuri de arma in fata unor protestatari inainte de Argentina-Bosnia
Un politist din Brazilia surprins in timp ce a tras focuri de arma in fata unor protestatari inainte de Argentina-Bosnia

Campionatul Mondial din Brazilia a ajuns in faza "armata". Un politist imbracat in civil a fost filmat in timp ce a tras focuri de arma inspre un grup de protestatari, langa stadionul Maracana.

Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Suporterii adevarati s-au dus in Brazilia chiar si fara bani. Ce solutii au gasit
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Suporterii adevarati s-au dus in Brazilia chiar si fara bani. Ce solutii au gasit

Nimic nu ii poate tine pe suporterii adevarati departe de meciurile Campionatului Mondial de Fotbal 2014 din Brazilia. Nici macar lipsa banilor!

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.