Ingerul pazitor cu Tourette din poarta Nationalei SUA. Portretul omului care i-a facut pe americani sa creada in soccer
Tim Howard e considerat marea speranta a Americii in optimile Cupei Mondiale. Are 35 de ani, e plin de tatuaje si sufera de o boala neobisnuita pentru un fotbalist: Sindromul Tourette.
"Soccerul" a crescut enorm in popularitate in SUA in ultimii ani, iar participarea americanilor la Cupa Mondiala din Brazilia este sustinuta masiv de presedintele Barack Obama. Echipa Statelor Unite s-a calificat in optimi dintr-o grupa dificila, cu Germania, Portugalia si Ghana. Desi nu era favorita, echipa americana a castigat cu 2-1 in fata Ghanei, a remizat 2-2 cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo si a pierdut la limita in fata Germaniei, una din marile favorite la castigarea turneului. A fost doar 1-0 pentru nemti si asta datorita portarului Tim Howard. Acesta a avut 5 interventii salvatoare si a mentinut scorul la doar 1-0, SUA reusind sa se califice in fata Portugaliei la golaveraj.
"Oficial. Americanilor le pasa de soccer", scrie The Daily Beast inaintea meciului cu Belgia din optimi. "Iar atunci cand americanilor le pasa de ceva, ei reusesc sa se uneasca intr-un mod formidabil si sa reuseasca lucruri marete", mai scrie sursa citata. Meciul cu Germania a inregistrat audienta record in SUA, peste finalele de la baseball si baschet, sporturi cu popularitate mult mai mare peste Ocean.
Jucatori ca Jarmaine Jones si Clint Dempsey sunt vedetele principale din lotul SUA, iar tricourile lor se vand in numar record. Dar americanii considera ca e timpul ca portarul Tim Howard sa iasa in fata, in lumina reflectoarelor. Forma arata de Howard e o surpriza chiar pentru americani. Howard e un portar cu experienta in Premier League, a jucat 3 ani la Manchester United, iar din 2006 este legitimat la Everton. In 2004 a fost desemnat cel mai bun portar din Premier League si inclus in echipa sezonului.
Meciul dintre SUA si Belgia e marti, de la ora 23:00, live text pe www.sport.ro.
"Yes, we can!"
Howard n-a fost insa mereu la cel mai inalt nivel. Are mai multe gafe in palmares, dar la 35 de ani a reusit sa aduca stabilitatea de care SUA avea nevoie pentru a reusi la un turneu final. Si, desi parea greu de crezut inaintea turneului, selectionerul Jürgen Klinsmann le-a spus jucatorilor sa isi anunte familiile sa isi modifice biletele de avion pentru revenirea in SUA pentru dupa finala de la Rio. "Selectionerul nostru e foarte increzator. E foarte pozitiv. Si noi suntem la fel ca el. Daca el crede ca noi putem juca finala atunci asa este. O sa o jucam!", spune fundasul Omar Gonzalez.
Culmea, Klinsmann a fost criticat de presa americana pentru declaratiile prea optimiste inainte de turneul final. "E clar ca daca ajungi pana aici ai o sansa la victorie. Suntem din ce in ce mai dedicati si concentrati. Vrem sa castigam si vom da totul pentru asta. Va fi greu, dar suntem foarte entuziasti", spune si mijlocasul Michael Bradley.
Forta Americii vine din poarta
Nu e vedeta echipei, dar e elementul de echilibru al ei. Tim Howard a devenit cel mai selectionat portar din istoria SUA, desi a avut o cariera plina de urcusuri si coborasuri. El a jucat un an in campionatul de colegii, apoi a fost transferat in Major League Soccer de catre New York MetroStars. Avea doar 19 ani. In 2003 a facut pasul cel mare spre Manchester United, iar inceputul a fost bun. "A suferit o criza de incredere dupa primul sezon", scrie Daily Beast, despre caderea lui Howard care l-a transformat din cel mai bun portar din Premier League in rezerva si apoi in jucatorul lui Everton, o echipa care nu se lupta pentru titlu in Anglia.
Tim Howard nu a cedat insa si s-a impus ca om de baza in poarta lui Everton. In 2009 si-a luat o mica revansa in fata lui United, cand a aparat imperial si si-a ajutat echipa sa ii elimine pe "diavoli" din Cupa Angliei. Americanii descopera abia acum ce razboinic are grija de poarta lor. Anul trecut, cand nu implinise inca 34 de ani, Howard si-a rupt doua oase la spate in timpul unui meci din Cupa Angliei. Era minutul 84, dar portarul nu a acceptat schimbarea. A strans din dinti pana la final iar Everton s-a calificat. Asta e un lucru mare intr-o perioada in care vezi jucatorii cum plang pe teren, cum simuleaza, sau cum se agata cu disperare de arbitru dupa orice contact.
Singurul jucator din lume care sufera de Sindromul Tourette
Poate ca Howard se comporta diferit pentru ca e un jucator diferit. El sufera de Sindromul Tourette, o boala ce nu ii afecteaza performantele de pe teren, dar cu care este extrem de dificil de convietuit. Inca de la varsta de 11 ani a fost diagnosticat cu acest sindrom, dar asta nu l-a oprit sa isi urmareasca visul, acela de a deveni fotbalist profesionist. A reusit cumva sa isi tina tic-urile in frau si sa nu fie afectat de boala in timpul partidelor.
In 2013, Howard acorda unul dintre putinele interviuri din cariera pe tema acestui subiect. A vorbit atunci cu nemtii de la Der Spiegel.
Der Spiegel: Ti-a scapat vreodata mingea din mana din cauza unui tic?
Howard: Am scapat de multe ori mingea din mana in cariera mea. Dar asta nu s-a intamplat din cauza unui tic.
Der Spiegel: Te temi ca se va intampla intr-o zi?
Howard: Asta nu se va intampla.
Bad ass! Asa il considera acum americanii pe Howard. Nu asa l-au considerat europenii in 2003 cand s-a transferat la Manchester United.
"United a transferat un jucator retardat”
Tabloidele britanice au fost nemiloase si au anuntat ca cel mai mare club a Angliei a transferat un jucator retardat. Nici suporterii adversi nu au avut mila. I-au dedicat si un cantec, asa cum se procedeaza pe stadioanele britanice. "O sa injure intr-un minut, Howard o sa injure intr-un minut" ii cantau mii de oameni pe arene.
Dar jucatorul nu a fost afectat, din contra, priveste situatia cu umor si se implica pentru a ajuta persoanele care sufera de aceeasi problema. "Nu toata lumea care sufera de Tourette injura. Din pacate eu injur atunci cand degajez, dar nu din cauza bolii", spunea Howard intr-un interviu acordat Yahoo inaintea Cupei Mondiale.
In viata privata, Howard nu a avut probleme din cauza bolii sale. Nimeni nu ar avea curaj sa se ia de el. Are 1.90 m si un corp de luptator plus o barba imensa. Tatal lui Howard e un sofer de tir afro-american, in timp ce mama lui e nascuta in Ungaria. Corpul sau e plin de tatuaje, de la chipul copiilor sai si pana la emblema lui Superman.
In urma cu putin timp, el s-a dezbracat pe coperta unei reviste pentru a sustine o campanie PETA impotriva blanurilor de animale. Si religia il ajuta pe Howard sa treaca peste grutatile aduse de Sindromul Tourette. "Cel mai important lucru din viata mea e Hristos. E mai important decat sa castig sau sa pierd un meci. Toate acestea sunt un bonus pentru mine", spunea Howard.
Howard nu empatizeaza doar cu animalele. In 2012 a devenit al patrulea portar din istoria Premier League care inscrie un gol, dar a avut un noroc imens cand vantul a deviat o minge degajata de el si a trimis-o in poarta celor de la Bolton. "Nu vreau sa mai vad asa ceva. Nu e foarte frumos, e jenant chiar, asa m-am simtit in fata lui Adam" (n. r. Adam Bogdan, portarul lui Bolton Wanderers).
"Fotbalul e crud uneori", a declarat Tim Howard dupa infrangerea cu Germania, cand a intervenit salvator de 5 ori contra atacantilor nemti. La fel va fi si in optimile cu Belgia de la Cupa Mondiala, dar Howard va avea grija ca SUA sa treaca peste durere.
Marian Ghita / editor www.sport.ro
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, fotbal, brazilia, nationala, campionatul mondial, 2014,
Dată publicare:
30-06-2014 15:19