Fotbalistele din SUA vor mai mulți bani decât bărbații, după ce au dat în judecată federația pentru inegalitate

Ultima actualizare: 09-05-2020 16:27
Fotbalistele din SUA vor mai mulți bani decât bărbații, după ce au dat în judecată federația pentru inegalitate
Getty

Jucătoarele de fotbal din SUA, care au dat în judecată federaţia din cauza inegalităţii salariale cu echipa masculină, doresc de fapt să fie mai bine plătite pentru că au performanţe mai bune, a precizat purtătoarea lor de cuvânt Molly Levinson.

 

Procesul în care dublele campioane mondiale au solicitat echitate salarială cu naţionala masculină s-a încheiat pe 1 mai la un tribunal din Los Angeles, când judecătorul Gary Klausner a respins argumentul principal al discriminării salariale invocat de reclamante.

Reclamantele au refuzat, la o dată neprecizată, un acord care le-ar fi permis să fie plătite echitabil cu jucătorii echipei naţionale masculine.

Magistratul a decis un nou termen al procesului în alte cauze de inegalitate, cum ar fi cele legate de cazare, deplasări şi alte domenii. Procesul ar urma să debuteze pe 16 iunie.

Molly Levinson susţine încă că un acord de echitate financiară nu ar fi fost just pentru campioanele mondiale: ”Un salariu egal ar semnifica ca jucătoarele să fie plătite când câştigă un meci la acelaşi nivel cu echipa masculină. Argumentul conform căruia femeile sunt plătite suficient dacă primesc aproximativ aceeaşi sumă în timp ce câştigă de două ori mai multe meciuri, nu înseamnă un salariu egal”.

 

Reclamă restanțe salariale de 66 milioane de dolari

 

Jucătoarele echipei naţionale de fotbal a Statelor Unite, laureate a patru din cele opt Cupe Mondiale feminine, inclusiv cele din 2015 şi 2019, reclamau 66 milioane dolari restanţe salariale, în virtutea legii asupra egalităţii remuneraţiei şi a legii privind drepturile civile.

Echipa masculină are un palmares mai puţin strălucitor, cu un palmares în care se remarcă şase succese în Gold Cup şi o optime de finală la Cupa Mondială 2014. SUA nu a mai reuşit însă calificarea şi la CM 2018.

Starul feminin Megan Rapinoe a contestat decizia tribunalului la trei zile după judecată: ”Contractul echipei masculine nu ne-a fost oferit niciodată şi cu siguranţă nici aceeaşi remuneraţie”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO