Extravaganta de 1 miliard de euro a azerilor. Jocurile Europene de la Baku au inceput sifonate si cu o ceremonie costisitoare

Dată publicare: 13-06-2015 18:48
Dată actualizare: 16-06-2015 00:21


O grandioasa ceremonie a deschis, vineri seara, la Baku, in Azerbaidjan, Jocurile Europene. Invitata speciala a fost Lady Gaga.

Cantareata a stat ascunsa cateva zile intr-un hotel din Baku, pentru a nu strica surpriza serii. Gaga a interpretat la un pian acoperit de flori piesa "Imagine", a lui John Lennon.

Ceremonia de doua ore a fost incarcata de culoare dar a inclus si momente care le-au amintit spectatorilor de istoria poporului azer. Primele estimari arata ca nota de plata finala se ridica la 85 de milioane de euro, aproape la fel cat au cheltuit britanicii in 2012 pentru spectacolul oferit in deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra.

Jocurile Europene de la Baku, sifonate inainte chiar de a incepe

Inotatoare austriece lovite de un autobuz in satul sportivilor si critici ale militantilor pentru drepturile omului fata de "atmosfera de represiune" in Azerbaidjan au fost cateva dintre problemele cu care s-a confruntat prima editie a Jocurilor Europene la debut, relateaza Agerpres.

Pentru autoritarul presedinte Ilham Aliyev, care conduce aceasta tara bogata in hidrocarburi din 2003, dupa ce i-a urmat tatalui sau, aceste Jocuri reprezinta calea pentru afisarea ambitiilor olimpice ale tarii si apropierea de Europa. In 30 de luni si pentru aproape 1 miliard de euro buget oficial, Baku a construit 18 arene sportive, dintre care una de 60.000 de locuri, aproximativ 6.000 de sportivi, inclusiv din Romania (147 de sportivi), urmand sa se intreaca din 12 pana 28 iunie la 20 de discipline ale primelor Jocuri Europene.

Dar joi, o inotatoare austriaca de inot sincron a fost grav ranita, fiind accidentata de un autobuz care asigura transportul in satul sportivilor. Vanessa Sahinovic, in varsta de 15 ani, a "suferit un politraumatism cu fracturi multiple", alte doua inotatoare fiind ranite mai usor.

In plan politic, Ilham Aliyev trebuie sa faca fata criticilor militantilor pentru drepturile omului, dornici sa puna pe tapet abuzurile unui regim in care ziaristii, opozantii si aparatorii drepturilor omului sunt regulat incarcerati.

Olanda renunta la organizarea Jocurilor Europene din 2019

Olanda a renuntat, in mod surprinzator, la organizarea Jocurilor Europene din 2019, cu numai doua zile inaintea startului primei editii a acestei competitii, care va avea loc la Baku, in Azerbaidjan, a anuntat miercuri Comitetul Olimpic European (EOC), citat de Reuters.

Guvernul olandez a fost singurul candidat pentru gazduirea acestor Jocuri, un nou concept sportiv, in linia Jocurilor Panamericane sau a celor Asiatice, atunci cand a obtinut dreptul de organizare, in urma cu ceva mai mult de o luna.

Decizia nu putea pica intr-un moment mai rau pentru EOC, care spera sa faca din aceste Jocuri un eveniment de prim rang in si asa aglomeratul calendar sportiv international.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO