UEFA EURO 2016, LIVE la ProTV. Demonstratie de forta in Franta. Stare de alerta - teritoriul tarii este un perimetru militar
Nu doar Franta, ci intreaga Europa da examenul maturitatii, odata cu UEFA Euro 2016. Trebuie sa dovedim ca avem capacitatea de a tine la distanta amenintarea terorista, care a atins limite nebanuite.
Campionatul European este din acest motiv o declaratie de forta. Dar cu ce pret? Teritoriul Frantei a fost transformat intr-un perimetru militar, ultra-securizat.
Este stare de alerta, iar mai bine o suta de mii de politisti, jandarmi si membri ai trupelor speciale sunt pe pozitii. A fost panica inca de la pranz, dupa descoperirea unui colet suspect la metroul din Paris.
Coletul a fost descoperit in statia Chatelet, in apropiere de Luvru, scrie presa din Franta. Circulatia metroului a fost oprita, iar fortele de ordine au evacuat zona. In trenuri ar fi fost si suporteri romani.
Ranile adanci, provocate de episoadele Charlie Hebdo si Bataclan, pe de-o parte, dar si de atentatele din Bruxelles sau Istanbul au dus masurile de protectie pentru Euro 2016 la un alt nivel. Calculele incep cu 2,5 milioane de fani platitori de bilete. Sunt insa zece milioane de turisti, in total.
Cel putin o suta de mii de oameni au drept sarcina supravegherea lor.
3.400 de politisti se vor afla in jurul stadioanelor de la Euro. Si 72.000 de politisti si jandarmi vor patrula in permanenta pe strazi. In plus, 5.400 de agenti ai serviciilor secrete vor fi camuflati.
Pe pozitii sunt si zece mii de soldati specializati in lupta anti-terorism, membri ai operatiunii Santinela. Iar statul francez a apelat si la firme din sectorul privat pentru inca 13.000 de oameni.
Exista cinci puncte de risc major, in fiecare oras-gazda. O data, strazile. Toata lumea este obligata sa se legitimeze, la cerere. Orice miscare suspecta poate duce la perchezitii corporale.
Cel mai bine pazit loc din Paris este Turnul Eiffel. Aici a fost amenajat un filtru in plus de control, unde fiecare persoana este perchezitionata corporal cu un detector de metale.
Magazinele si-au instalat filtre proprii de securitate. Ii scaneaza pe turisti la intrare. Hotelierii ori proprietarii de baruri au primit aceeasi recomandare. In plus, la solicitarea fortelor de ordine, camerele turistilor pot fi verificate oricand.
Al doilea punct critic: bazele echipelor nationale. Sunt asa-numitele no-fly zones. Nu se zboara pe deasupra lor. Fiecare lot este supravegheat, din umbra, de ofiteri din trupele de elita RAID. Experti in contra-terorism, recuperarea ostaticilor, supravegherea vip-urilor ori a indivizilor periculosi.
Mijloacele de transport in comun sunt la fel de bine monitorizate. Mai ales ca fanii sunt incurajati sa le foloseasca zilnic, in deplasarile lor. Si aici, exista oricand posibilitatea unor perchezitii corporale.
Ajungem, usor, usor, in zonele special amenajate pentru suporteri. Fan Zones. Acces liber, dar control dur ca pe stadion. Pe langa trupele speciale, politisti si jandarmi, sute de ofiteri in civil monitorizeaza situatia din interior. Autoritatile nu recomanda urmarirea partidelor in grupuri mari, decat in astfel de zone.
Punct final: stadionul. O simulare facuta la finala Cupei Frantei, de acum trei saptamani a scos la iveala hibe in dispozitivele de aparare. Au intrat mai multi fani decat era cazul, iar unii au reusit sa strecoare petarde si fumigene. De astazi, insa, nu e loc de greseli.
Dincolo de amenintarea terorista, francezii trebuie sa combata si fenomenul "hooligans". Exista o baza de date cu cei mai rai dintre suporteri, iar 3.000 de persoane au primit interdictie pe teritoriul tarii. S-au anuntat insa in jur de 500.000 de turisti britanici in urmatoarele saptamani, doar jumatate cu bilet la cel putin un meci.
La fel stau lucrurile cu fanii germani. Anglia-Rusia, Germania-Polonia - ambele, transmise de ProTV - si Turcia-Croatia sunt partide considerate cu risc ridicat.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, romania, fotbal, protv, UEFA Euro 2016,
Dată publicare:
10-06-2016 18:29