Controverse la Australian Open din cauza carantinei. Unii jucători acuză că vedetele sunt favorizate

25-01-2021 19:28


Primul mare turneu de tenis al începutului de an, Australian Open, este o provocare majoră, atât pentru jucători, cât şi pentru organizatori.

Cu doar două săptămâni înainte de startul competiţiei, controversele sunt în toi, din cauza măsurilor stricte, impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Toţi jucătorii sunt în carantină, iar mulţi nu pot să iasă din camere, ca să se antreneze.

Simona Halep, numărul 2 mondial, a intrat în carantină imediat după sosirea în Australia la Adelaide. A fost privilegiul primilor 3 clasaţi în topul mondial, atât la băieţi, cât şi la fete, ceea ce a declanşat primul scandal al turneului, care va începe peste două săptămâni.

Toţi ceilalţi jucători au fost trimişi în carantină la Melbourne, acolo unde va avea loc competiţia, şi evident că mulţi dintre ei s-au arătat nemulţumiţi şi i-au acuzat pe organizatori că i-au favorizat pe cei mai buni. Reprezentanţii Australian Open au precizat însă că cei mai buni jucători din lume au fost trimişi în carantină la Adelaide doar pentru că vor susţine şi un meci demonstrativ acolo pentru o strângere de fonduri. Ei au mai spus că pentru toţi participanţii, condiţiile de carantină sunt aceleaşi.

Însă, unii jucători au ieşit la contraatac imediat. Yulia Putintseva a postat aceste imagini cu un şoricel, despre care a spus că s-ar afla în camera ei de hotel. Alţi sportivi, printre care şi românca Sorana Cirstea, au acuzat organizatorii că au schimbat regulile peste noapte după ce au fost plasaţi într-o carantină mai strictă decât restul ca urmare a faptului că în avionul cu care au călătorit au fost descoperite persoane infectate cu coronavirus. Prin urmare, lor nu li se permite să părăsească încăperea nici măcar pentru antrenamente. Aşa că jucătorii au început să se pregătească în camere. Patricia Tig şi Monica Niculescu au fost mai norocoase.


72 de jucători sunt inchiși in carantina

Monica Niculescu, Instagram: „Salutare. Am ajuns în sfârşit aici, sunt în Australia şi e prima zi de carantină. Vreau doar să mulţumesc Tenis Australia pentru cadourile drăguţe şi pentru priveliştea minunată şi, da... ne vedem curând."

Sportivii sunt deja în a zecea zi de carantină şi fiecare s-a antrenat cum a putut. Cei norocoşi, care nu au avut contact cu persoane infectate, au voie să iasă 5 ore pe zi la antrenamente pe terenurile de tenis şi la sălile de forţă amenajate într-o parcare. Nu este varianta ideală, însă este tot ceea ce pot obţine în condiţiile stricte impuse de autorităţile australiene.

Dragoș Curtifan: „Este extrem de important sau vital să poţi să mergi la un antrenament să poţi să te antrenezi pe suprafaţa pe care urmează să joci, să îţi pregăteşti ritmul cardiac, să poţi să faci să dezvolţi o viteză şi o decelerare care este similară meciurilor pentru că te antrenezi pe zoom în cameră dar eşti pe o mocheta, te antrenezi pe loc deci nu prea are nicio legătură cu sportul."

Tocmai de aceea, sportivii cred că această carantină extrem de strictă care se va încheia cu doar o săptămână înainte de începerea turneului va avea un impact major asupra performanţei lor în competiţie.

Dragoș Curtifan: „Din punct de vedere sportiv, după o carantină de 2 săptămâni, ai nevoie din nou de circa 3 săptămâni să poţi să ajungi la nivel de top şi să te poţi bate de la egal la egal cu toţi participanţii."

Şi totuşi, măsurile stricte şi-au arătat şi rezultatele. Cel puţin 10 persoane din 3 zboruri charter care au transportat delegaţiile în Australia, au fost depistate până acum cu COVID-19. Drept urmare, 72 de sportivi sunt ţinuţi închişi în camere acum, însă carantina se va încheia pentru toţi sâmbătă şi imediat după aceea vor avea libertatea să meargă oriunde doresc în statul australian Victoria unde în prezent nu există niciun caz de coronavirus.


VIDEO PROTVPLUS.RO